Ο κύβος ερρίφθη για 30.000 εργαζόμενοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011. Από την στιγμή που θα αποτελέσει νόμο του κράτους καταργούνται όλες οι υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις εκτός από τον χώρο της Υγείας και της Παιδείας.

Το πρώτο κύμα αφορά 30.000 εργαζόμενους που θα βγουν σε εφεδρεία έως το τέλος του 2011από ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, Περιφέρειες, και Δημοτικές επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ειδοποιηθούν οι πρώτοι 8.000, δηλαδή το 10% από την λίστα των 151 φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Σύμφωνα με το σχέδιο απολύονται αυτοδικαίως και βγαίνουν στην σύνταξη όσοι έχουν συμπληρώσει 35κονταετία ενώ οι θέσεις τους καταργούνται.

Ο πρώτο κύμα εφέδρων θα αποτελέσουν:

– 20.000 υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού (προσυνταξιακό καθεστώς)

– 3.000 – 4.000 που συμπλήρωσαν συντάξιμα χρόνια αλλά συνεχίζουν να εργάζονται

Αν οι εργαζόμενοι απέχουν δύο χρόνια από την σύνταξη τότε αντίστοιχος θα είναι και ο χρόνος στην εφεδρεία. Θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού του νέου μισθολογίου όχι για έναν αλλά για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξαιρούνται από την εφεδρεία:

Γιατροί – νοσηλευτές

Ένστολοι – σωφρονιστικοί

Δικαστές

Διπλωμάτες, διοικητικοί υπάλληλοι ΥΠΕΞ

Υπάλληλος που ο σύζυγός του εντάχθηκε στην εφεδρεία

ΑΜΕΑ – Πολύτεκνος

Εκπαιδευτικοί

Παράλληλα όπως αναφέρει το σχέδιο για την εφεδρεία από την αρχή του επόμενου έτους ξεκινά η αξιολόγηση οργανικών μονάδων και προσωπικού ενώ προωθείται η μείωση κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων με αντίστοιχη κατάργηση οργανικών θέσεων.