Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε τέσσερις σχολικές μονάδες της Ροδόπης. Υπό κατάληψη τελούν το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο), το 2ο ΕΠΑΛ, το 3ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Καλλίστης και το Λύκειο Ξυλαγανής, ενώ αποχή από τις τάξεις έκαναν στο σύνολο τους οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου.

Στις συγκεκριμένες μονάδες υπάρχει έλλειψη βιβλίων κι αυτός ήταν ο κύριος λόγος των κινητοποιήσεων των μαθητών, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί άμεσα με τη λύση των φωτοτυπιών.

Στους άλλους νομούς της περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς φαίνεται τα πράγματα κυλούν φυσιολογικά μιας και δεν υπάρχουν ανάλογες ελλείψεις κι αυτός είναι ο λόγος που μαζί με πολλά άλλα προβλήματα οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις κυριαρχούν μόνο στο νομό Ροδόπης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με πρωτοβουλία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Γιώργου Κελεσίδη και του προϊσταμένου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, Θόδωρου Μούχτση με την παρουσία των διευθυντών των σχολείων του νομού αποφασίστηκε τα σχολεία (γυμνάσια-λύκεια) να αναλάβουν την εκτύπωση του μαθήματος της ημέρας, έτσι οι καθηγητές θα μοιράζουν το μάθημα σε φωτοτυπίες καθημερινά. Η λύση είναι προσωρινή μέχρι να αποσταλούν από το υπουργείο παιδείας τα βιβλία στις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Μούχτση υπάρχει διαβεβαίωση από πλευράς υπουργείου για αποστολή των βιβλίων το αργότερο έως τα τέλη του Οκτώβρη. Ο ίδιος έκανε λόγο για πειθαρχικές ποινές που θα ισχύσουν σε όποιους έχουν παραβιάσει την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, όπως ανέφερε «υπάρχουν κανόνες στα σχολεία και θα αποδοθούν ευθύνες στους μαθητές που τους παραβίασαν».

Κάλεσμα περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης για «ανοικτά σχολεία»

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Κελεσίδης, απηύθυνε έκκληση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να κατανοήσουν την περίσταση και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε, όπως σημείωσε, «μέσα από την εκπαίδευση να δώσουμε καινούργιες ευκαιρίες στη χώρα για να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση γιατί η χώρα μας έχει ζήσει πολλές κρίσεις , τις ξεπέρασε και πιστεύω ότι και σήμερα θα ξεπεράσουμε και σήμερα αυτή την κρίση. Καταλαβαίνω την νέα γενιά ότι έχει τον δικό της τρόπο να σκέφτεται και να αντιμετωπίζει τα πράγματα. Όμως σ’ αυτήν την περίσταση που βρισκόμαστε , θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο με ανοικτά σχολεία. Μπορούμε να αναπληρώσουμε το έλλειμμα των βιβλίων γιατί έχουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές».

Ως προς τα συμβάντα του τρίτου λυκείου ο κ. Κελεσίδης θεωρεί ότι «πρέπει να σταθούμε με πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι σε τέτοια συμβάντα. Οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν και να περιφρουρήσουν κάθε φορά που προβαίνουν σε μια πράξη, τους γονείς που πρέπει να έχουν μια σαφή αίσθηση για το που βρίσκονται τα παιδιά τους στην κατάληψη, τους εκπαιδευτικούς που πρέπει να σκέφτονται τους μαθητές και όλη την πολιτεία να σταθεί με ευθύνη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλουν τον πολιτισμό μας και την εκπαίδευση».

Για τον ίδιο η «δικαιολογία» ότι είναι εξωσχολικοί παράγοντες τόνισε ότι δεν ισχύει. «Είναι πρώην μαθητές και δεν είναι εξωγήινοι κι αυτό μας καθιστά όλους με μεγαλύτερη ευθύνη και μας φέρνει σ’ ένα σημείο που πραγματικά πρέπει να θλιβόμαστε γιατί η εκπαίδευση είναι χώρος πολιτισμού, δημιουργίας, που χτίζει τη νέα γενιά και δημιουργεί τους πολίτες που έχουν αξίες και σέβονται το δημόσιο αγαθό και την περιουσία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αλλάζουμε με τέτοιους όρους την εικόνα της εκπαίδευσης».

Γ. Πεταλωτής: «Αναμένουμε καταλογισμό ευθυνών και αποζημίωση»

Σχετικά με τους βανδαλισμούς που έγιναν στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με οργή, διαπιστώσαμε όλοι την καταστροφή που επέφεραν στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής, κάποιοι που, δήθεν, ευαγγελίζονται μια καλύτερη παιδεία, αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί βάνδαλοι. Πως ακριβώς προάγουν την παιδεία και την εκπαίδευση, καταστρέφοντας ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολείο και εξοπλισμό 100.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή; Είναι προφανές πως στόχος όλων αυτών ήταν το κλείσιμο ενός σχολείου και η λεηλασία του, εις βάρος των μαθητών, των γονέων τους, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας της πόλης μας. Μιας κοινωνίας που, σύσσωμη, καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που ούτε ταιριάζουν στην κουλτούρα της πόλης, ούτε στη λογική και την ιδεολογία των Κομοτηναίων. Αναμένουμε καταλογισμό ευθυνών και αποζημίωση. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να καταλογιστούν σε πρόσωπα, τα οποία και πρέπει να πληρώσουν τη ζημιά που δημιούργησαν».

πηγή: Komotinipress