Στα… χαρακώματα βρίσκονται τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση της χώρας, όπως όλα δείχνουν, έχει χωριστεί στα δυο και πλέον οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και… βαριές κουβέντες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και μαγειρέματα στη συγκρότηση του νέου Προεδρείου.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι στην συγκρότηση του Προεδρείου η πλειοψηφούσα παράταξη – κατείχε 7 έδρες- υπό τον πρόεδρο Εφετών Χρ. Τζανερρίκο δεν κατέλαβε, για πρώτη φορά, καμία θέση. Πρόκειται για την παράταξη στην οποία ηγήθηκε στο παρελθόν η πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ και νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και σήμερα εκδόθηκε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή «των μελών της ομάδας πλειοψηφίας του ΔΣ της ΈΔΕ» η οποία απευθύνεται προς τα «μέλη του αυτοαποκαλούμενου ενωτικού προεδρείου».

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση οι Χρήστος Τζανερρίκος, Πρόεδρος Εφετών Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης , Ευάγγελος Κασαλιάς, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης και Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκης δηλώνουν κατηγορηματικά πως δε θα παραστούν στις συνεδριάσεις του ΔΣ εφόσον δεν ερωτώνται προηγουμένως για την ημέρα και ώρα που θα διεξάγονται. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ δεν θα παραστούμε, θέλοντας έτσι να εκφράσουμε, με τρόπο συμβολικό, την έντονη διαμαρτυρία τόσο την δική μας, όσο και μεγάλου αριθμού συναδέλφων, για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, με την συγκρότηση του δήθεν ενωτικού Προεδρείου, δια του συνασπισμού των τριών μικρών ομάδων και αποκλεισμό της ομάδας της πλειοψηφίας των επτά εδρών. …

Εντελώς αντιδεοντολογικά και αντισυναδελφικά ενεργώντας, συγκαλέσατε το ΔΣ για σήμερα, μεσούσης της εργάσιμης εβδομάδας, χωρίς καμία προσυνεννόηση μαζί μας, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις δικές σας υπηρεσιακές και άλλες υποχρεώσεις, ως εάν όλοι εμείς να είμαστε ανύπαρκτα πρόσωπα….. του λοιπού δεν θα παριστάμεθα σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ, εάν προηγουμένως δεν έχετε συνεννοηθεί μαζί μας, είτε προσωπικά, είτε μέσω της γραμματείας της Ένωσής μας, αναφορικά με την ημέρα και ώρα αυτής, ώστε να ρυθμίζουμε κι’ εμείς αναλόγως τις υπηρεσιακές και λοιπές υποχρεώσεις μας».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι εκφράζονται διαφωνίες και σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Ένωσής για τις δηλώσεις Πολάκη. Όπως επισημαίνουν «Οι δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των Δικαστικών Λειτουργών, κατά τρόπο γενικό και αόριστο, είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, μετά την παραγγελία της Εισαγγελικής Αρχής, οφείλει να παραδώσει άμεσα όσα στοιχεία έχει για συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες αναφέρεται. Σημειώνεται, όμως, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος (άρθρα 36, 37 και 82), τα οποία καθορίζουν και διαχωρίζουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, ουδεμία αρμοδιότητα έχει να παρέμβει για τις δηλώσεις υπουργού και εκείνες (αρμοδιότητες) του Προέδρου της Κυβερνήσεως, ούτε ότι όλες οι άλλες δικαστικές ενώσεις διαχωρίζουν τη θέση τους, εκδίδοντας δική τους κοινή ανακοίνωση (από 18 Ιουνίου 2016), για το ίδιο ζήτημα».

Επιπλέον, αναφορικά «με την από 11 Ιουνίου, ώρα 09:08 «Κοινή ανακοίνωση για τη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου», που έχετε εκδώσει, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα οκτώ μέλη των τριών μικρών ομάδων, που εξελέγητε κατά τις εκλογές της Ένωσης της 22ης και 29ης Μαΐου 2016 στο Δ.Σ, προχωρήσατε σε συγκρότηση κατ’ ευφημισμόν ενωτικού προεδρείου, αποκλείοντας από αυτό, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και αυθαίρετο τα επτά εκλεγέντα μέλη της μεγάλης υπό τον Πρόεδρο Εφετών Χρήστο Τζανερρίκο ομάδας. Εκδώσατε δε, μετά τη συγκρότηση, κοινή ανακοίνωση, στην οποία, συναισθανόμενοι, προφανώς, το ανοσιούργημα που διαπράξατε, επιχειρείτε, με έωλα επιχειρήματα, να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους περιφρονήσατε την εντολή του Δικαστικού Σώματος για κοινό προεδρείο, θέτοντας εκποδών την ομάδα της πλειοψηφίας των 7 εδρών από τη δήθεν ενωτικό Προεδρείο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση δεν φέρει την υπογραφή της πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτας Στενιώτη.