Την αποχώρησή της από την Επιτροπή η οποία είχε συγκροτηθεί με σκοπό την «αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)» γνωστοποιεί, με επιστολή την οποία απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, η ΓΣΕΕ.

Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι κατά τις δυο πολύωρες συναντήσεις της Επιτροπής, οι οποίες προηγήθηκαν, «διαπιστώθηκε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη «νομιμοποίηση» της περαιτέρω αποδυνάμωσης του θεσμού της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και της γενίκευσης των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ, κάτι που κατά τη Συνομοσπονδία, οδηγεί στην πλήρη εξουδετέρωση των κλαδικών ΣΣΕ».

Ειδικότερα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας εστιάζει τη διαφωνία της σε τρία σημεία στα οποία, όπως υποστηρίζει, επικεντρώνονται οι εργασίες της Επιτροπής:

α) στο δραστικό περιορισμό της χρονικής ισχύος της επέκτασης των ΣΣΕ, άρα και των αποτελεσμάτων της,

β) στην κατάργηση της διαδικασίας υποβολής από τα συμβαλλόμενα μέρη της κοινής αιτιολογικής έκθεσης στο Σ.Κ.Ε.Ε.Ε. για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ και

γ) στη δημιουργία μορφωμάτων “εικονικής” συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, προκειμένου οι επιχειρήσεις στις οποίες δεν λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο, να μπορούν να νομιμοποιηθούν στην επιβολή ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε τον Ιούλιο με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με αντικείμενο την επεξεργασία και την υποβολή προτάσεων για την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ εκφράζει την αντίθεσή της στο σύνολο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα αυτό της έκτακτης εισφοράς των ακινήτων, ακόμα και των μικροϊδιοκτητών και υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά «επιφέρουν τεράστια αφαίμαξη πόρων από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα και από την πραγματική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τεράστια ύφεση, με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας