Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ύστερα από πρόταση-πρόσκληση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Την πρόταση διατύπωσε ο κ. Τζιτζικώστας χθες κι έγινε σήμερα ομόφωνα δεκτή στο ΕΛΚ, όπως είπε σήμερα στο «Πρακτορείο 104,9 FM». «Είναι μία πολύ σημαντική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη που σηκώνει το 60% του πληθυσμού των προσφύγων-μεταναστών, διότι στέλνει το μήνυμα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί επιτέλους η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πρόσθεσε πως αν στην Ελλάδα το αίτημα είναι ο επιμερισμός των προσφύγων-μεταναστών σε όλη την επικράτεια, στην Ευρώπη το αίτημα είναι ο επιμερισμός τους σε όλες τις χώρες.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα Επίτροπο και αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Αβραμόπουλος τού είπε ότι θα είναι στη συνάντηση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάσει τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζεται η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τη χώρα μας. Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δομών φιλοξενίας και να προχωρήσει στον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης στις 16 Σεπτεμβρίου, θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτές και στελέχη του.