Σε λογική ιδιωτικών επιχειρήσεων θα επιδιώξει να βάλει η κυβέρνηση τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ ιδιωτικές εταιρίες θα αναλάβουν να αξιολογήσουν το πλεονάζον προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει άμεσα τον τρόπο αυξήσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, της προαγωγής και των μετακινήσεών τους.

Παράλληλα, οι ιδιωτικές εταιρίες για την αξιολόγηση έχουν ως στόχο να εντοπίζουν τους υπαλλήλους με ικανότητες και διάθεση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού και όχι υπαλλήλους που «εφησυχάζουν» στην ασφάλεια του Δημοσίου.

Έτσι η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει έναν ευέλικτο δημόσιο τομέα στον οποίο θα μπορούν να προσλαμβάνονται ακόμη και ιδιωτικοί υπάλληλοι, των οποίων θα αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εταιρίες συμβούλων θα αναλάβουν την αξιολόγηση των υπαλλήων του ευρύτερου δημόδσιου τομέα. Όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», ο λόγος που θα αναλάβουν ιδιώτες και όχι στελέχη μέσα από τον δημόσιο τομέα, είναι για να αποφευχθούν φαινόμενα «ξεκαθαρίσματος», είτε λόγω κομματικής προσέλευσης είτε λόγω προσωπικής εμπάθειας.
Στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ οι «έφεδροι» θα έχουν προτεραιότητα κατά 10% όταν θα πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας και κατά 30% όταν θα πρόκειται για ορισμένου χρόνου.

Ο Δ.Ρέππας έχει ήδη στείλει στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο το νέο βαθμολογικό και μισθολογικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο καταργεί τη σχέση αύξησης του μισθού με τα χρόνια υπηρεσίας. Από εδώ και στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βλέπουν το μισθό τους να αυξάνεται μόνο όταν πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους.