Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, έχουν στραμμένο το βλέμμα οι αυτοκινητιστές.

Χτες, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, έριξε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά του υπουργού Υποδομών, Γ. Ραγκούση τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία».

Επιπλέον, προειδοποίησε για «άσχημες εξελίξεις» εάν όπως είπε, «ληφθούν λάθος αποφάσεις» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι άδειες θα περιέλθουν στο Δημόσιο και θα είναι αμεταβίβαστες ενώ θα παραχωρούνται για τρία έως πέντε χρόνια σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, πληρώνοντας μόνο ένα παράβολο. Στο ίδιο σχέδιο θεσπίζονται για πρώτη φορά ταξί επταθέσια ή εννεαθέσια οχήματα και τα μοτοταξί.

Δεν προβλέπεται να θεσμοθετηθούν πληθυσμιακά κριτήρια στον καθορισμό του αριθμού των αδειών, θέμα το οποίο αποτελεί «casus belli» για τους ιδιοκτήτες ταξί, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τους καλλικρατικούς δήμους με λιγότερους από 70.000 κατοίκους.