Άρχισε επί της ουσίας στον Βόλο η Σύνοδος Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της χώρας και αύριο αναμένεται να παρουσιάσουν θέσεις και συμπεράσματα στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Στην Σύνοδο που πραγματοποιείται στο “Valis Resort” του Βόλου, παρουσία έχουν 22 πρυτάνεις, 66 αναπληρωτές πρυτάνεων και 50 μέλη των επιτροπών ερευνών, ενώ παρόντες είναι και ο γενικός γραμματέας έρευνας Θωμάς Μαλούτας και ο ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων Γ. Ιωαννίδης.

Τα πανεπιστήμια ζητούν, όπως είπε ο προεδρεύων της συνόδου πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, αυτονομία στην διαχείριση των κονδυλίων και των προγραμμάτων, προκειμένου να μπορούν να απορροφούν άμεσα τα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών τους.

Όπως είπε ο Γιώργος Πετράκος «στην οικονομική εποχή των ισχνών αγελάδων, τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να έχουν να αντιμετωπίσουν και το “τέρας” της γραφειοκρατίας που δεν τους επιτρέπει ευελιξία στη διαχείριση των λιγοστών οικονομικών τους πόρων».

«Οι πρυτάνεις διεκδικούμε αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας των ΑΕΙ, αίτημα που πρόκειται να εξεταστεί προς τη θετική κατεύθυνση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “σήμερα, μετά από συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καλείται να λειτουργήσει με ποσό μικρότερο των έξι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πάγιες ανάγκες του καλύπτονται από τον “κουμπαρά” της επιτροπής ερευνών, η οποία για την πενταετία 2011 – 2015 έχει προσελκύσει κονδύλια της τάξης των 85 εκ. ευρώ περίπου.

Οι εργασίες της 81ης συνόδου των πρυτάνεων στον Βόλο θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα με την παρουσία της κυρίας Αναγνωστοπούλου.