Μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ.Τσακυράκη και υποψήφιου ευρωβουλευτή με  το Ποτάμι κατέθεσε πριν από λίγες μέρες η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με αφορμή επικριτικό σχόλιο του στην προσωπική  του ιστοσελίδα.

Το σχόλιο αναφερόταν στην επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη μήνυση της η κ. Θάνου αναφέρει ότι ο καθηγητής  χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «αφελής» και «πολιτικάντης»  οι οποίοι όπως υποστηρίζει ενέχουν  «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου που η πολιτεία μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».

Με δήλωση του ο κ. Τσακυράκης υποστηρίζει ότι η «Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση». Επιπλέον, τονίζει  ότι «η  άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».