Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την απουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, για προσωπικούς λόγους, από την πρόσφατη Σύναξη Ορθοδόξων Προκαθημένων που πραγματοποιήθηκε στις 21-28 Ιανουαρίου στη Γενεύη, εξέδωσε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με συνοδική απόφαση και με σκοπό να επιβεβαιωθεί η αναφορά περί «προσωπικών λόγων», το Πατριαρχείο δίνει στη δημοσιότητα τη σχετική επιστολή που είχε αποστείλει στις 8 Δεκεμβρίου 2015 προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος κάνει λόγο για «προσωπικούς λόγους», «τους οποίους το Οικουμενικόν Πατριαρχείο σέβεται οίοι και άν ώσι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, όπως αυτή δημοσιοποιείται από το Πατριαρχείο, αναφέρεται ότι ως προς τη σύγκλιση της Εδικής Διορθοδόξου Επιτροπής στις 15-19 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα, η Εκκλησία της Ελλάδας θα εκπροσωπηθεί από τους Μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «εις δε την εν Φαναρίω, μεταξύ 21ης και 28ης προσεχούς μηνός Ιανουαρίου 2016, σύγκλησιν της Ιεράς Συνάξεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων, κωλυομένης της ημών Μετριότητος, δια προσωπικούς λόγους, ίνα μετάσχη εις αυτήν, την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκπροσωπήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, και Ηλείας κ. Γερμανός, συνοδευόμενοι υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Σωτηριάδου, Γραμματέως της καθ΄ημάς Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων».