Τα ταμπού λιγοστεύουν και οι γυμνιστές απολαμβάνουν με μεγαλύτερη άνεση το μπάνιο τους σε δεκάδες παραλίες της Ελλάδας, συχνά δίπλα σε όσους κολυμπούν φορώντας το μαγιό τους.

Πάντως, αν και η ατμόσφαιρα είναι σήμερα πολύ περισσότερο ανεκτική σε σύγκριση με τις «μαύρες» για τους γυμνιστές δεκαετίες του 1970 και του 1980, με το ατελείωτο κυνηγητό από την αστυνομία και τη λιγότερο «προοδευτική» μερίδα των κολυμβητών, ακόμα καταγράφονται νοοτροπίες που αποθαρρύνουν τους γυμνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απαγόρευση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου του γυμνισμού σε όλες τις παραλίες του νησιού.

Ο Βασίλης είναι 34 χρόνων και κάνει γυμνισμό από τα 18. Έχοντας επισκεφτεί τις περισσότερες παραλίες της Ελλάδας, διαπιστώνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, ο περισσότερος κόσμος γίνεται πιο ανεκτικός προς τους γυμνιστές. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Έθνος»,«ακόμα είμαστε πιο συντηρητικοί σε σχέση με άλλους λαούς».

«Παλιά τα πράγματα ήταν μαύρα με αποχρώσεις γκρίζου και τώρα είναι γκρι με αποχρώσεις λευκού. Σίγουρα μας αποδέχονται πιο εύκολα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ιδανική ακόμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ότι γυμνισμός δεν σημαίνει ”ψάχνω για σεξουαλικό σύντροφο”. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο γυμνισμός γίνεται περισσότερο δημοφιλής στους νέους που αναζητούν εναλλακτικές μορφές διακοπών».

Τα δέκα πρέπει και δεν πρέπει

Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση.
Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας, αλλά όλων ανεξαιρέτως.
Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό, αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξουαλική επιθυμία.
Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία, με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στη φύση ή στο νερό, αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητάς τους στον προσωπικό τους χώρο. Η αίσθηση της γυμνής παρέας μέσα σ’ ένα σπίτι δεν πρέπει να θεωρείται ύποπτη ή ενοχοποιητική κατάσταση, ούτε να συνοδεύεται από υπαινιγμούς σεξουαλικότητας.
Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος (όχι βέβαια ο μοναδικός) να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.