Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών, πλοίαρχος Τρύφων Κοροντζής, το 2015 συνελήφθησαν 347 άτομα που προσπάθησαν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, συνελήφθησαν ακόμα 218 άτομα, τα οποία προσπάθησαν να μπουν στα πλοία της γραμμής προς Ιταλία, έχοντας πρώτα κρυφτεί σε κάποιο φορτηγό ή άλλο όχημα. Όσον αφορά τους διακινητές το 2015 συνελήφθησαν 113 άτομα.

Το 2014 είχαν συλληφθεί 647 άτομα που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα και 590 άτομα που προσπάθησαν να ταξιδέψουν κρυμμένοι σε οχήματα. Επίσης την ίδια χρονιά είχαν συλληφθεί 183 άτομα που κατηγορήθηκαν ως διακινητές.

Όπως είπε ο κεντρικός λιμενάρχης, η μείωση του αριθμού των μεταναστών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα προς την Ιταλία, οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως από τον περασμένο Ιούλιο οι περισσότεροι από τους μετανάστες που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, επιλέγουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Παράλληλα, τόνισε, οι διαρκείς έλεγχοι που γίνονται στο λιμάνι και οι συλλήψεις που ακολουθούν αποθαρρύνουν πολλούς από όσους ενδεχομένως σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ακόμα σημείωσε πως οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα τα πλαστά έγγραφα.

Εκτός όμως από τους ελέγχους που γίνονται στο λιμάνι για παράτυπους μετανάστες και διακινητές, αντίστοιχοι έλεγχοι γίνονται και στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου, καθώς όπως έχει ήδη καταγραφεί τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών μεταφέρουν μετανάστες μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών σε δυσπρόσιτες ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να τους επιβιβάσουν σε πλοιάρια με προορισμό τη γειτονική Ιταλία.

Στο πλαίσιο του απολογισμού της δραστηριότητας του κεντρικού λιμεναρχείου, ο Τρύφων Κοροντζής ανακοίνωσε ότι το 2015 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 783.153,79 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 176.720,00 ευρώ αποδόθηκαν άμεσα στην αρμόδια ΔΟΥ της Πάτρας, διότι αφορούσαν πρόστιμα για υπέρβαρα φορτηγά μέχρι 10% Σύμφωνα με τον κεντρικό λιμενάρχη, βάσει της νομοθεσίας υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης είσπραξης των προστίμων για υπερφόρτωση μέχρι 10%.

Σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών, το 2015 εντοπίστηκαν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της γενικής αστυνομικής διευθυντής Αττικής 340 πλαστικές συσκευασίες ηρωίνης συνολικού βάρους 369 κιλών και οκτώ κιλά κοκαΐνης, ενώ συνελήφθησαν επτά άτομα

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, το 2015 εντοπίστηκαν 120.800 λαθραία τσιγάρα και συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών ανέρχεται στο ύψος των 51.334,01 ευρώ.