Οι υπάλληλοι των Περιφερειών της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν διεκδικώντας μαζικά τη συνέχιση της καταβολή των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αντίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι από 1/1/16 οι Περιφέρειες της χώρας καλούνται να ενσωματώσουν στους προϋπολογισμούς τους τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχία στους εργαζόμενους «καθώς οι ΚΑΠ τα τελευταία έξι χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60% και τα αποθεματικά δεν είναι διαθέσιμα», όπως υπογραμμίζουν.

Με κεντρικό σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για εγγυημένους μισθούς από τον κρατικό προϋπολογισμό» και «Απαιτούμε τη διασφάλιση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας μας όπως είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα», αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα τους και να ζητήσουν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.

Τόσο ο πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ Άλκης Ζαβερδινός, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν στον υπουργό την κοινή θέση όλων ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στην καταβολή της μισθοδοσίας τους και ζήτησαν την όποια αλλαγή επί του θέματος σκέπτεται το υπουργείο να την συμπεριλάβει στη διαβούλευση με τις προσεχείς ρυθμίσεις αναμόρφωσης του Καλλικράτη που έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός.

Ωστόσο, η συνάντηση απέβη άκαρπη με τον υπουργό να τους διαβεβαιώνει ότι με την προτεινόμενη πρωτοβουλία «δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας παρά μόνο ο φορέας καταβολής των μισθοδοσιών». Επισήμανε ότι και σήμερα η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών γίνεται ουσιαστικά μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), καθώς το αντίστοιχο ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στους εργαζομένους από την κεντρική διοίκηση. Παράδειγμα αυτής της πρακτικής αποτελούν ήδη οι Δήμοι που πληρώνουν απευθείας τους εργαζομένους τους.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος εκφράζουν ενστάσεις οι αυτοδιοικητικοί υπάλληλοι, με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής Γιώργο Κυριακόπουλο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία του για την περίπτωση πτώχευσης δήμου (Σαλαμίνας) όπου μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι. «Πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση, ενώ η δέσμευση των χρημάτων τους και οι απαιτήσεις τρίτων με ένδικα μέσα επιβαρύνουν καταλυτικά τη θέση των εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας πως «ήδη, τα χρήματα που διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για την μισθοδοσία των υπαλλήλων τον Ιανουάριο είναι μειωμένα σε ποσοστό 5-10% και βεβαίως συνεχώς συρρικνώνονται οι ΚΑΠ».

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα να μην εγγράψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2016, και τάχθηκε ενάντια στη απόφαση αυτή, ζητώντας να παραμείνει η μισθοδοσία στον κρατικό προϋπολογισμό.