Στην παραδοχή ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό» προχώρησαν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας αναφερόμενα στις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.

«Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση όπου υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, «σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων».

Πενήντα κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν

Τα αρμόδια υπουργεία υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου», επισημαίνοντας πως «ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%). Σήμερα στο Νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας».

Ολοκληρωμένο σχέδιο

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλαδή τις φυλακές.

Θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παράλληλα, αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

Συνολική αναμόρφωση

Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, όπως αναφέρουν , διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας οι ασθενείς κλιμάκωσαν τις αντίδρασεις τους στις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, καθώς μετά από 23 ημέρες αποχής από την φαρμακευτική αγωγή, ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας.