Με εκτεταμένα επεισόδια, εκατοντάδες βόμβες μολότοφ, χημικά και φωτιές «έκλεισε» ένα εκρηκτικό εικοσιτετράωρο στην περιοχή των Εξαρχείων, με αστυνομικούς και «αντιεξουσιαστές» να συνεχίζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τις συγκρούσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία και κυρίως το Πολυτεχνείο με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα περισσότερα επεισόδια και οι συγκρούσεις στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι «αντιεξουσιαστές» σημειώθηκαν στις οδούς Τοσίτσα, Τσαμαδού, Εφέσου, Σπυρίδωνος Τρικούπη και Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο

Τριάντα πέντε προσαγωγές και δεκατρεις συλλήψεις είχαν γίνει μέχρι τη 01:00 τη νύχτα, με την κατάσταση να ξεκινά από εκείνη την ώρα να αποκλιμακώνεται σταδιακά. Σχεδόν 100 άτομα παρέμειναν στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Δώδεκα από τους συλληφθέντες είναι Έλληνες και ένας αλλοδαπός, ενώ έξι από αυτούς είναι ανήλικοι. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειδήνης, εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εξύβριση, παραβάσεις σχετικές με εκτηκτικές ύλες και παράβαση του νόμου περί όπλων και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» νωρίτερα, όταν αντιεξουσιαστές εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Η περιοχή θύμιζε «εμπόλεμη ζώνη», με φωτιές σε κάδους, οδομαχίες με τους αστυνομικούς, σπασμένα αυτοκίνητα και εκτεταμένες καταστροφές σε καταστήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βροχή από βόμβες μολότοφ εναντίον οχημάτων της Πυροσβεστικής, τα οποία επιχειρούσαν να πλησιάσουν εστίες φωτιάς για κατάσβεση.

Πέραν αυτού, σε τουλάχιστον μία περίπτωση μία μολότοφ «προσγειώθηκε» σε μπαλκόνι σπιτιού, με τη φωτιά ωστόσο ευτυχώς να μην επεκτείνεται.

Σημειώνεται ακόμη, ότι το πρωί βρέθηκαν στην περιοχή του λόφου του Στρέφη, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, περισσότερες από 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση.

epis8 epis7 epis6 epis5 epis4 epis3 epis2 epis1 klks9 klks8 klks7 klks6 klks5 klks4 klks3 klks2 klks1 por18 por17 por16 por15 por3 por4 por5 por6 por7 por8 por9 por10 por11 por14 por2 exarxeia o exarxeia 3 exarxeia 2 exarxeia 1 kem18 kem17 kem16 kem15 kem13

Φωτορεπορτάζ:Γιάννης Κέμμος