Ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη σε περισσότερους από 31.595 πρόσφυγες στις πύλες εισόδου της Σάμου και της Χίου έχουν παράσχει μέχρι σήμερα οι εθελοντές του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Σ.Σ), σε συνεργασία με εκείνους του ισπανικού.

Παράλληλα, σε περισσότερα από 9.000 άτομα διανεμήθηκαν δέματα με τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό, ενώ 53 άνθρωποι ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών. Στο δε νησί της Λέσβου, χάρη στη δραστήρια συνδρομή του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ., μόλις σε διάστημα μιας εβδομάδας (17-24 Νοεμβρίου 2015), 3.660 άνθρωποι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ακτές, σε ένα συνολικό αριθμό 117 περιστατικών.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία του Ε.Ε.Σ περιλαμβάνονται σε μήνυμα του προέδρου του, Αντώνιου Αυγερινού, με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.

«Ο Ερυθρός Σταυρός, ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος εθελοντικός οργανισμός στην Ελλάδα και τον κόσμο, εορτάζει την 5η Δεκεμβρίου, τιμώντας τους χιλιάδες εθελοντές, που τον στελέχωσαν από την ίδρυσή του στη χώρα μας το 1877 μέχρι σήμερα. Σήμερα, η οργανωμένη δράση των 15.000 ενεργών εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συμβάλλει στην ελάφρυνση των συνεπειών του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στα σημεία όπου διαπιστώνονται μεγαλύτερες ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Αυγερινός και προσθέτει:

«Η ιδέα της αλτρουιστικής προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες, που γεννήθηκε το 1859 στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο, συγκινεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κάθε εποχή. Σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο με παρουσία και δράση σε 187 χώρες του κόσμου, ενώ οι εθελοντές του ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μέσω των Εθνικών Τμημάτων συμπαρίστανται και βοηθούν 150 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εθνικές κοινωνίες δεν μπορούν χωρίς τους εθελοντές να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα προγράμματα βοήθειας προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας».

Η δε ιστορία ειδικά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι γραμμένη από τις προσωπικές ιστορίες των εθελοντών του, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε όλα τα τραγικά γεγονότα της πατρίδας μας: από τους βαλκανικούς πολέμους έως τον πόλεμο του ’40, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα νεότερα χρόνια έως σήμερα, που η χώρα βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και το προσφυγικό ζήτημα.

«Εθελόντριες όπως η αθηναία πρωτοπόρος νοσηλεύτρια Αθηνά Μεσολωρά που ίδρυσε σχολές, ιατρεία, εκπαίδευσε και ενέπνευσε χιλιάδες νοσηλεύτριες, οι οποίες περιέθαλψαν με αυταπάρνηση τους τραυματισμένους στρατιώτες, αποτελούν σημεία αναφοράς για το ερυθροσταυρικό κίνημα», σημειώνει και συμπληρώνει ότι, σε κάθε δύσκολη περίσταση και μεγάλη καταστροφή, οι εθελοντές του ΕΣΣ είναι από τους πρώτους που σπεύδουν να προσφέρουν βοήθεια στην πρώτη γραμμή και σε επικίνδυνο περιβάλλον, όπως στον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978, όταν οι Σαμαρείτες απεγκλώβισαν ανθρώπους στα ερείπια της Πλατείας Ιπποδρομίου με κίνδυνο της ζωής τους.