Συσκευή προειδοποίησης για τσουνάμι στον Κορινθιακό

Οι σταθμοί αυτοί εγκαθίστανται συνήθως κατά μήκος των ακτών


ΕΛΛΑΔΑ
9:40
16/11/2015
Συσκευή προειδοποίησης για τσουνάμι στον Κορινθιακό
2
loading

Μία νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους για την καταγραφή της στάθμης της θάλασσας, που θα προειδοποιεί έγκαιρα για επερχόμενο τσουνάμι, ανέπτυξαν επιστήμονες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες τέσσερις συσκευές εγκαταστάθηκαν ήδη τον Οκτώβριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (από δύο σε κάθε χώρα), ενώ άλλες 16 θα εγκατασταθούν στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το JRC, μία από αυτές θα τοποθετηθεί σύντομα στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι βασίζονται τόσο σε σεισμογράφους, όσο και σε σταθμούς μέτρησης της στάθμης των υδάτων. Οι σταθμοί αυτοί εγκαθίστανται συνήθως κατά μήκος των ακτών.

Η νέα συσκευή Inexpensive Device for Sea Level Measurement (IDSL) μετρά τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνο. Η μέτρηση γίνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα και τα στοιχεία μεταδίδονται στους κεντρικούς υπολογιστές του JRC. Τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα για ανάλυση και πρόσβαση σε αυτά από μια ειδική ιστοσελίδα.

Εκτός από τον Κορινθιακό, τέτοιες συσκευές θα τοποθετηθούν στην Ιταλία, στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στη Ρουμανία, στην Τυνησία και στην Τουρκία. Το όλο δίκτυο θα ενταχθεί στο ευρύτερο Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι σε Βόρειο Ατλαντικό και Μεσόγειο (NEAMTWS), που έχει στήσει η διακυβερνητική ωκεανογραφική επιτροπή της Unesco.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Με το που δημιουργηθεί τσουνάμι στον Κορινθιακό, σε πόσα δευτερόλεπτα θα είναι σε ακτή;
  Ένα απλό κύμα ταξιδεύει με ταχύτητα μέχρι 90χμλ/ώρα ενώ το τσουνάμι μπορεί να φτάσει τα 900χλμ/ώρα.

  1. avatar χρηστος(αλλος)

   ex-amaxis.gr/wp-content/uploads/2011/03/NOSTRADAMOS.pdf Διαβαζουμε στη σελιδα 26-27 του βιβλιου Νοστραδαμος ,Προφητειες ΙΙ.52 Για νυχτες ατελειωτες η γη ολη θα τρεμει
   Η Ανοιξη θα ταραχτει απο διπλο σεισμο
   Ο πολεμος θα μαινεται με δυο αντιπαλους
   Η Εφεσος και η Κορινθος θα καταποντιστουν.
   Εγω νομιζω οτι στο τετραστιχο αυτο αναφερει τσουναμι καταστροφικο στον Κορινθιακο μετα απο σεισμο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει