Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ είπε ότι θεωρεί δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουν οι πολίτες, που εκπορεύεται από την αγωνία για το μέλλον τους.

«Έχω δει τη φτώχεια όσο κανένας άλλος. Βλέπω και ζω καθημερινά την αγωνία και το μόχθο των ανθρώπων» είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να αισθάνεται τη «δική του αγανάκτηση» αλλά ότι η κρίση που ζούμε στη χώρα μας έχει και αρνητικά και θετικά στοιχεία.

«Μπορεί να γίνει η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τη φέρουμε όλοι μας. Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι η χώρα μας θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε ότι διαχρονικά η Ελλάδα πάντα έβρισκε τρόπους και δύναμη για να ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντούσε.

Σχολιάζοντας την «έλευση» της τρόικας είπε ότι: «Αν ήξερα ότι οι εταίροι μας αναζητούσαν έναν αιχμάλωτο, θα έβαζα ένα ερωτηματικό για το αν θα τους αναζητούσα».

Τέλος, αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν το ψέμα και απογοητεύονται και πως η μόνη λύση είναι οι ιθύνοντες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν «ξύλινη» γλώσσα και να αρχίσουν να λένε την αλήθεια.

Σχετικά με την περιουσία της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θέλει να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι αμύθητη πως αυτό είναι μύθος. Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας, λέγοντας ότι πρότεινε να συγκροτηθεί μια Επιτροπή με σκοπό τον έλεγχο και την καταγραφή του τι έχει η Εκκλησία, προκειμένου να φανεί στην πράξη το πόσα εισπράττει και πόσα πληρώνει.

Είπε ότι συζήτησαν για την αξιοποίησή της περιουσίας της Εκκλησίας για τη σύσταση ενός ταμείου Πρόνοιας, το οποίο όμως θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο και δράσεις, ενώ σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών δήλωσε πως «δεν υπάρχει θέμα».