Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την σημερινή Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε 7 ώρες και είχε θέμα το μεταναστευτικό, ενώ διευκρίνισε πως έστω κι αργά η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί πως οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές είναι θέμα ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή λύση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε η απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς και η οικονομική ενίσχυση των μελών κρατών που αποτελούν χώρες υποδοχής λόγω γεωγραφικής θέση μεγάλου αριθμού μεταναστών.

«Επιτέλους η Ευρώπη συνειδητοποίησε, έστω και αργά, πως οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές είναι θέμα ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή λύση, πως η κάθε χώρα δεν μπορεί να προασπίσει ξεχωριστά τα σύνορά της, καθώς κι ότι στο επίκεντρο πρέπει πρώτα να είναι ο άνθρωπος και μετά η οικονομία. Με την απόφασή της επιβεβαιώθηκε το χθεσινό βήμα για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων αλλά και την οικονομική ενίσχυση των κέντρων υποδοχής , μέχρι τέλος Νοεμβρίου ώστε να μην μετατραπούν χώρες σαν τη δική μας σε αποθήκες ψυχών.

Αν και υπήρξαν διαφορετικές φωνές, όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, πέραν της μετεγκατάσταση συμφωνήθηκε και η ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας συζητήθηκε πως «πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία ώστε να δημιουργηθούν οι προθέσεις για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Πρέπει να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος ένας υγρός τάφος των ψυχών που ψάχνουν να βρουν μια ζωή στην Ευρώπη».

«Θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση ένα θετικό βήμα που όμως χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά ώστε να ενισχυθεί και να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον».