Απάντηση σε σειρά αιτημάτων που τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ  Γιώργο Πατούλη, αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των σχολείων, έδωσε  με επιστολή της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου στην οποία παρατίθενται και αρκετά στοιχεία για τις προσλήψεις αναπληρωτών.

«Αξιότιμε κύριε Πατούλη,

Σε συνέχεια της από 3.9.2015 τηλεφωνικής επικοινωνίας μας θέτω υπόψη σας τα ακόλουθα:

I. Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές

1) Στις 2.9.2015 ενεκρίθη από το Τριμελές Συμβούλιο του ΣΤΕ η αίτηση που κατέθεσε το Υπουργείο, προκειμένου να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς των υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω προεκλογικής περιόδου, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων. Αυθημερόν πραγματοποιήθηκε η απόσπαση 2.600 εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε., ο δε σχετικός πίνακας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Επιπροσθέτως:

α) Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 10.500 εκπαιδευτικών (για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, τα ειδικά σχολεία κ.λπ.) από κονδύλια ΕΣΠΑ και αναμένεται εντός της ημέρας η υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψή τους.

β) Ομοίως εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 2.000 εκπαιδευτικών από τον τακτικό προϋπολογισμό και 1.000 εκπαιδευτικών επίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η σχετική Π.Υ.Σ. υπεγράφη ήδη.

γ) Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 500 εκπαιδευτικών (ειδικό βοηθητικό προσωπικό ειδικών σχολείων που θα προσληφθεί – όπως γίνεται πάντα – την 1.10.2015) από τις Διαχειριστικές Επιτροπές των Περιφερειών (ένταξη 12 έργων).

δ) Επίσης έχει εγκριθεί από τις Περιφέρειες η πρόσληψη 1.000 εκπαιδευτικών ενισχυτικής διδασκαλίας (προσλαμβάνονται την 1.11.2015, όπως πάντα).

ε) Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο (Σημειώνουμε ως news.gr ότι έχει εκδοθεί), θα εγκριθεί η χρηματοδότηση 4.000 εκπαιδευτικών από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θα ακολουθήσει η Π.Υ.Σ. για την πρόσληψή τους.

2) Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω πράξεων οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν την επόμενη εβδομάδα (λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 11.9.2015 – εξέταση ενστάσεων) και κατά την εκτίμησή μας θα καλυφθούν τα κενά.

II. Καθαρισμός των σχολικών μονάδων

Με την ίδια ως άνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η πρόσληψη των καθαριστριών θα εξαιρεθεί από την Π.Υ.Σ. 33/2006, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψή τους από τις Σχολικές Επιτροπές. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε σήμερα αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για μεταφορά πιστώσεων στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), ύψους 15.800.000 ευρώ (9.000 καθαρίστριες). Μετά τη μεταφορά αυτή, θα ακολουθήσει απόφασή μου για ανάθεση του έργου στο  Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ..

Όπως αντιλαμβάνεστε, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 26.8.2015 (Α΄ 102) η διαδικασία για τη φετινή χρονιά, για τον καθαρισμό των σχολείων,  θα είναι η ίδια με εκείνη των προηγουμένων.

III. Μεταφορά των μαθητών (αρμοδιότητα των Περιφερειών)

Η Περιφέρεια Αττικής, όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, υπέβαλε αίτημα στο Γ. Γ. της Κυβέρνησης για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στους προσωρινούς μειοδότες, οπότε να ακολουθήσει εν συνεχεία η σύναψη των συμβάσεων. Το αίτημα θα ικανοποιηθεί, όπως μας ενημέρωσε η Γ.Γ. της Κυβέρνησης, με την ίδια ως άνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κατόπιν τούτων, έχω τη γνώμη ότι τα σχολεία, παρά τις δεσμεύσεις που προκαλεί η προεκλογική περίοδος,  θα αρχίσουν στις 11.9.2015 να λειτουργούν κανονικά, με τις τυχόν δυσκολίες που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς προεκλογική περίοδο»