Τη δραματική κατάσταση που βίωσε κατά την χτεσινή επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, ανέλυσε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που φιλοξενήθηκε στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ. Ο κ. Μουζάλας ανέπτυξε τα μέτρα που λαμβάνονται αμέσως τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών όσο και για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το 80% είναι πρόσφυγες και το 20% μετανάστες. Να σημειωθεί ότι έχοντας εργαστεί σε κοινωνικά κινήματα και όντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, ο κ. Μουζάλας έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 αποστολές στην Ασία και την Αφρική και είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην χώρα μας.

Ακόμη παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε καθημερινά προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας βρίσκονται και τζιχαντιστές.

«Θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι όχι δεν έχουν μπει τζιχαντιστές» δήλωσε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση των μεταναστών και προσφύγων που κατά χιλιάδες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας αν και όπως υποστήριξε οι τζιχαντιστές διεθνώς δεν έχουν ανάγκη να περάσουν στην Ευρώπη «δόξα τω Θεω έχουν πάρα πολλούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές, ίσα-ίσα κάνουν το αντίθετο».