Βαρύτατες ποινικές διώξεις για κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών

Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ ανέδειξε η εισαγγελική έρευνα


ΕΛΛΑΔΑ
18:05
27/07/2015
Βαρύτατες ποινικές διώξεις για κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών
5
loading

Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ ανέδειξε η εισαγγελική έρευνα για την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών που διαχειρίζεται το Γηροκομείο Αθηνών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της  περιόδου 2008- 2013 θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για  βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Κακοδιαχείριση και παράνομες αναλήψεις από κληροδοτήματα που έχουν παραχωρηθεί στο σωματείο για κοινωφελείς σκοπούς, χαριστικές μισθώσεις σε ακίνητα-φιλέτα καθώς και παράτυπες απευθείας αναθέσεις τεχνικών έργων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ  ήρθαν στο φως από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

Αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάτος των πρωταγωνιστών της υπόθεσης  για:

-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ,  κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι εισαγγελείς εξέτασαν βήμα – βήμα όλες τις καταγγελίες που είχαν στη διάθεση τους και προχώρησαν στην εξέταση σημαντικών μαρτύρων που με τις μαρτυρίες τους φώτισαν νέες πτυχές της υπόθεσης. Επίσης, προχώρησαν σε έρευνα και κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου αλλά και μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα. Καθοριστικής σημασίας ήταν και η εντολή τους για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και η επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Κακοδιαχείριση ακινήτων

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως. Συγκεκριμένα , από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί προκύπτει πως από  τις πολλές εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, έχει μισθωθεί μικρό μέρος μόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως. Σε άλλες περιπτώσεις ακίνητα, φαίνεται να  μισθώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως  προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι δεν  επιδιώκεται η είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων ή διαγράφονται οφειλόμενα μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Τα κληροδοτήματα και η «μαύρη τρύπα»

Δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταλειφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, σύμφωνα με τους εισαγγελικούς λειτουργούς, έχουν παραμείνει αδρανή, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα έσοδά της και να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Η ζημία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Υπέρογκες αμοιβές σε «συμβούλους» και λογιστές και όχι μόνο...

Οι έρευνες ανέδειξαν το γεγονός ότι συνάφθηκαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, ενώ στο Γηροκομείο υφίσταται λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές έχουν στη διάθεση τους

συμβάσεις που συνάφθηκαν   με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως , τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.

Στη δικογραφία καταγράφεται τεχνικό προσωπικό που απασχολούνταν επί μήνες και σε εργάσιμες ώρες σε εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής κατοικιών μέλους τους Δ.Σ. του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν μισθό για το εν λόγω διάστημα.

Κακοδιαχείριση και στα χρήματα των τροφίμων

¨Όπως προέκυψε από την έρευνα δεν επιδιώχθηκε  η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.

Φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ.

Επιπλέον, χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.

Η δικογραφία διαβάστηκε στον αρμόδιο ανακριτή.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γιώργος Σκαφίδας

  Για ποιον λόγο το ρεπορτάζ δεν αναφέρει πως πίσω από το γηροκομείο βρίσκεται η Εκκλησία Α.Ε;

 2. avatar Φτάνει, βγάλε το μαχαίρι από το κόκκαλο! Δεν με πιάνει τίποτα…

  Πόση απληστία, έλεος, που είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός, πόσο διαβρωμένο σύστημα ελέγχου, στην εποχή του one stop check.

 3. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Να θυμίσω απλώς ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε σταλεί στον εισαγγελέα ο πάτερ Προκόπιος Μπούμπας ενώ όπως αναφέρετε τα τελευταία χρόνια και στη σκιά των καταγγελιών για κακοδιαχείριση των οικονομικών του γηροκομείου η κατάσταση πήρε τεράστιες διαστάσεις με τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται. Έτσι ενώ το γηροκομείο είχε αρχικά σε λειτουργία 9 περίπτερα-οικήματα, έφτασε σήμερα να έχει σε λειτουργία μόλις τα 2 εξ αυτών.

  Η κρίση στο γηροκομείο χτύπησε όμως όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο και τους γέροντες και τις γερόντισσες οι οποίοι άθελά τους έγιναν αποδέκτες αυτής της τραγικής κατάστασης. Υφίστανται καθεστώς μεσαίωνα καταγγέλλουν εργαζόμενοι του γηροκομείου καθώς υποσιτίζονται και δεν έχουν ούτε καν ζεστό νερό για να πλυθούν. Όσο για θέρμασνη και πετρέλαιο, ούτε λόγος."

  Το άλλο κακό σπυρί Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.

  1. avatar απολυμενη

   Οταν απευθυνθηκαμε στην εκκλησια μας εγραψαν κανονικα!!!!!

   1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

    Aγαπητή απολυμένη,
    Κατ αρχή θα ήθελα να μου επιτρέψεις να σου ευχηθώ γρήγορα να βρεις μια εργασία. Κατά δεύτερο λόγο δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί το παπαδαριό δηλαδή, κάνει εμπόριο ελπίδας επ ωφελεία της τσέπης τους και μόνο. Άλλωστε όλα είναι ορατά μέσα στα βυζαντινά παλάτια (γιατί περί αυτού πρόκειται) που αυτοί λένε εκκλησίες. Μόνο τα μπετά, τα μάρμαρα, τα ξυλόγλυπτα, τα μπρούτζα ν αθροίσει κανείς εύκολα θα κατανοήσει το μέγεθος του εισοδήματος της Εκκλησίας Α.Ε.. Γιατί πέρα από αυτά υπάρχουν μετοχές, τιάρες, χρυσάφια, κλπ. Προσωπικά είμαι άθρησκος και άθεος. Ωστόσο σέβομαι την θρησκεία εκάστου. Αν θέλεις να πιστεύεις είναι δικαίωμά σου, κάνε το όμως μακρυά από αυτούς και φυσικά φύλαξε τα χρήματά σου αν ποτέ στο μέλλον σου περισσεύουν και δώσε τα σε ιδρύματα, γάλα για κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει