Το µέσο ετήσιο εισόδημα τους είναι περίπου 18.800 ευρώ. Το ποσοστό των ανθρώπων που έµειναν χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο είναι µόλις 1%. Το 95% των πολιτών πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Το προσδόκιµο ζωής τους φτάνει τα 81,5 χρόνια. Ποιοι είναι οι τυχεροί; Οι Αυστραλοί.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη µελέτη του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισµός, εξετάζοντας 11 παράγοντες, µεταξύ των οποίων είναι η υγεία, η εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και το περιβάλλον, δηµοσιοποίησε λίστα µε τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς. Σε αυτή συµπεριλαµβάνονται οι 34 χώρες – µέλη του και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία. Ακολουθεί ο Καναδάς και η Σουηδία, ενώ ως χειρότερη χώρα για να µένει κανείς ο ΟΟΣΑ θεωρεί την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Η Ελλάδα, από την άλλη, καταλαµβάνει την 27η θέση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, µόλις το 43% των Ελλήνων είναι ικανοποιηµένο µε τη ζωή του, ενώ το 54% πιστεύει πως θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε πέντε χρόνια από τώρα.

Αυτοί που είναι οι πιο ευτυχισµένοι και ικανοποιηµένοι µε την ποιότητα ζωής τους είναι οι ∆ανοί, ενώ ακολουθούν οι Καναδοί και οι Νορβηγοί. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ευστρ. Παπάνης, η έννοια της ποιότητας ζωής είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. «Η βασικότερη διάκριση είναι ανάµεσα στους λεγόµενους υποκειµενικούς και αντικειµενικούς δείκτες. Η υποκειµενική διάσταση αναφέρεται στην αίσθηση της ευτυχίας και στην ικανοποίηση που αντλούν τα άτοµα από το περιβάλλον τους, αλλά και από τον εαυτό τους. Η αντικειµενική διάσταση αποτελεί το προϊόν αλληλεπίδρασης των κοινωνικών, οικονοµικών, περιβαλλοντικών και υγειονοµικών παραγόντων που επιδρούν στην ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως ακριβώς κινήθηκε η µελέτη του ΟΟΣΑ».