O Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στη Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου 1973. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν 37 ετών, παντρεμένος και είχε ένα μικρό παιδί, ηλικίας περίπου δύο ετών Η σύζυγός του, Αδαμαντία, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Σε ηλικία 19 ετών άρχισε να εργάζεται στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel. Παρέμεινε για 17 χρόνια στενός συνεργάτης και αρχισυντάκτης των εκπομπών του, μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, όταν και η σχέση τους, επαγγελματική και προσωπική, έληξε με επεισοδιακό τρόπο.

Πληροφορίες έφεραν τον δημοσιογράφο να είναι ο διαχειριστής του blog «troktiko», κάτι που ο ίδιος διέψευδε. Τους τελευταίους μήνες ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν διευθυντής στο «Ράδιο Θέμα».

Παράλληλα, ασχολείτο με την μεγάλη του αγάπη, το αθλητικό ρεπορτάζ και συγκεκριμένα με αυτό του στίβου, το οποίο κάλυπτε τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό της αθλητικής εφημερίδας «Πρωταθλητής».

Επίσης ήταν ειδικός σύμβουλος επικοινωνίας του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε στενή σχέση με τα Θεία. Στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» υπέγραφε την στήλη ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ ΨΥΧΗΣ από την οποία κάθε Κυριακή παρουσίαζε θέματα για την Ορθοδοξία και τις αιρέσεις. Ο αδερφός του Σωκράτη Γκιόλια, Περικλής, ήταν γενικός διευθυντής της Prince Oliver Hellas.