Η πυξίδα πολλών νέων που σκέφτονται να μεταναστεύσουν, δείχνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ήδη από το 2010 το ενδιαφέρον, έτσι όπως εκδηλώθηκε για παράδειγμα με τις 175.911 επισκέψεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση του europass, εκτινάχθηκε.

Οι «καταθέσεις» βιογραφικών στην εν λόγω ηλεκτρονική πύλη το 2010 έφθασαν τις 46.399 από κατοίκους Ελλάδας και συνολικά τις 53.043 από άτομα ελληνικής υπηκοότητας που ζουν σε όλη την Ευρώπη.
Το 2011 το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό και αυξάνεται: μέχρι τον Απρίλιο τα βιογραφικά των κατοίκων Ελλάδας αριθμούν 27.288 και των Ελλήνων υπηκόων τις 29.692.

Μεταξύ των χωρών που προσελκύουν το ενδιαφέρον, βρίσκονται σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, λόγω θέσεων εργασίας στα όργανα της Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω γλώσσας.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μάλιστα, σε ημερίδα του ΟΑΕΔ 472 βιογραφικά κατατέθηκαν για εργασία σε εταιρείες του εξωτερικού.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα το «εξαγώγιμο» δυναμικό της χώρας μας, δεν είναι μόνο γιατροί και μηχανικοί. Μεγάλη προσφορά και ζήτηση σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο έχουν επαγγέλματα όπως οι σεφ και ζαχαροπλάστες, αλλά και χειρωνακτικά επαγγέλματα (μαρμαράς, ξυλουργός, οξυγονοκολλητής).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η εμπειρία μαγειρικής και η γνώση λειτουργίας της κουζίνας συγκαταλέγονται στα περιζήτητα προσόντα ενός υποψηφίου. Παράλληλα οι μάγειροι, είναι το δεύτερο επάγγελμα σε ζήτηση (πρώτοι οι μηχανικοί) με 689 επιχειρήσεις να αναζητούν σεφ.