Συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Το Σχέδιο Νόμου στις 31 Μαρτίου αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπει πολύπλευρη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών και προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του ζώου από τον παραβάτη, ενώ η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση ήταν πρωτοφανής, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 3.053 σχόλια.

Πολίτες και οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους για το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 30 Μαρτίου και εισάγει 18 νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς προστασίας των ζώων.

Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν λύνει ζωτικής σημασίας προβλήματα, σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οποία αριθμεί 23 σωματεία.

Μάλιστα οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως αντιφιλοζωικό σε πολλά σημεία το Σχέδιο Νόμου. Με κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζουν έντονη ανησυχία για συγκεκριμένες διατάξεις.

Θεωρούν ότι ο νέος νόμος χτυπά τους ζωόφιλους, ενώ ενισχύει τους κτηνιάτρους και τους εκτροφείς ζώων ράτσας.

Επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για τη βιομηχανία της γούνας σε περιοχές της Β. Ελλάδας και ζητούν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 400/83, το οποίο χαρακτηρίζει εκατοντάδες ζώα επικίνδυνα ως λεϊσμανιακά χωρίς να είναι και τα καταδικάζει σε θάνατο.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, ο νέος νόμος βάλλει κατά των ζωοφιλικών σωματείων και των εθελοντών που έχουν επωμιστεί την προστασία και τη φροντίδα τους, λόγω της μέχρι τώρα ανεπάρκειας του κράτους.

Τονίζουν δε ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, ο αριθμός των αδέσποτων στους δρόμους θα διπλασιαστεί ή ακόμα και θα τριπλασιαστεί, αφού κανένα σωματείο και κανένας εθελοντής δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο δυσβάστακτο κόστος των προστίμων που ορίζονται για τη φιλοξενία περισσότερων των 2 ζώων σε κάθε κατοικία, μη εξαιρουμένων των ζωόφιλων.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που θίγουν είναι ότι με το νέο νόμο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των δωρεάν εθελοντικών υπηρεσιών από αλλοδαπούς κτηνίατρους.

Εφόσον ο νέος νόμος προϋποθέτει τη συνεργασία αλλοδαπών με Έλληνα κτηνίατρο οι οργανώσεις εξηγούν ότι είναι δεδομένη η άρνηση των Ελλήνων για τέτοιου είδους συνεργασία, αφού θεωρούν ότι με την αποδοχή της προσφοράς των εθελοντών, θίγονται τα ατομικά οικονομικά συμφέροντά τους.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται 18 νέες ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα:

1 Απαγορεύεται η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση για κερδοσκοπικό σκοπό. Επίσης, απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.

2 Δημιουργείται η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

3 Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση, και δεσποζόμενους ή αδέσποτους που περισυλλέγονται, σκύλους και γάτες.

4 Δεν χορηγείται άδεια για κυνήγι σε όποιον δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.

5 Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα ζώων συντροφιάς, τα οποία δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.

6 Απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κ.λπ. ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.

7 Καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.

8 Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με Ζωοφιλικές Ενώσεις.

9 Προβλέπεται η δυνατότητα των ζωοφιλικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.

10 Ολα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.

11 Θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

12 Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και σε αυτά παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

13 Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

14 Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνιάτρους. Επίσης, μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους.

15 Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

16 Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.

17 Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα ΜΜΜ.

18 Προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες.