Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Μιλτιάδης Καρπέτας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Με ήπιους τόνους αλλά με «μαύρα» στοιχεία για το τι παρέλαβε, έδειξε την κατάσταση του Δήμου Μεταμόρφωσης, που μόνο καλή δε μπορεί να λέγεται.

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στις νέες σύνθετες διαδικασίες που επέβαλλε ο Καλλικράτης στους Δήμους και τις ανελαστικές ημερομηνίες υλοποίησής τους. “Είχε πολύ κόπο η υλοποίηση των επιταγών του Καλλικράτη, αλλά πετύχαμε να φέρουμε σε πέρας ότι προέβλεπε, στις ημερομηνίες που προέβλεπε” είπε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης. Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε στο τι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, σε όλα τα επίπεδα.

«Δικαιωθήκαμε σε όλη την κριτική μας την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Τότε μιλάγαμε για καταχρεωμένο Δήμο, για διαλυμένο μηχανισμό, για κακομαθημένο σύστημα. Όλα επιβεβαιώθηκαν στο μέγιστο. Τα χρέη του Δήμου είναι πολύ μεγάλα, στο Δήμο εργάζονται 120 μόνιμοι υπάλληλοι σε 260 οργανικές θέσεις, με 14 μόνο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 12 τεχνικής εκπαίδευσης. Πως είναι δυνατόν, να οργανώσεις διοικητικό μηχανισμό με συμβασιούχους; Αυτήν τη στιγμή έχουν γυρίσει στο Δήμο με ασφαλιστικά 128 εργαζόμενοι. Αυτοί οι αριθμοί αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, όπου ο Μιλτιάδης Καρπέτας θέλησε να αποδώσει τα στοιχεία με ακρίβεια, όπως είπε . Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, ο Δήμος είχε ταμείο στις 31.12 686.000 ευρώ. Οι οφειλές του Δήμου σε προμηθευτές ήδη τιμολογημένες ήταν 6.600.000 περίπου, του Αθλητικού Οργανισμού 135.000, των ΚΑΠΗ 58.000 του Πνευματικού Κέντρου 362.000 και του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής 65.000 ευρώ, δημοτικές επιχειρήσεις 781.000 και κοινωφελής 800.000, με τελικό σύνολο τα 8.800.000 ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μιλτιάδη Καρπέτα φτάνουν τα 20.500.000 ευρώ (περιλαμβάνουν κεφάλαιο, χρεολύσια, τοκοχρεολύσιο του 2011 και πρόβλεψη τόκων). Μαζί με τα έργα σε εξέλιξη το τελικό συνολικό ποσό των υποχρεώσεων υπερβαίνει τα 32 εκ ευρώ, όπως είπε ο Δήμαρχος της Μεταμόρφωσης.

«Η διαχείριση αυτής της κατάστασης δεν είναι εύκολη. Απαιτούνται αιματηρές οικονομίες, τις οποίες ξεκινήσαμε. Ήδη από τις μειώσεις των ενοικίων ο Δήμος ωφελήθηκε 250.000 ευρώ ετησίως. Μαζεύουμε τις υπηρεσίες, μεταφέρουμε το γυμναστήριο από το διπλανό ενοικιαζόμενο κτίριο και εκεί θα μεταφερθεί το δημοτικό συμβούλιο. Επίσης θα αξιοποιηθεί ο χώρος του ΚΗΦΗ για στέγαση υπηρεσιών του Δήμου. Στόχος μας είναι και η αύξηση εσόδων.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες ήταν πολλές και με ουσία. “Θα ελέγξετε τη διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης” ρωτήθηκε ο Μιλτιάδης Καρπέτας. «Η κύρια αποστολή μας είναι να δούμε τι κάνουμε για το μέλλον της πόλης, δεν είναι να κυνηγάμε τους προηγούμενους. Δεν είμαι υπέρ της ατιμωρησίας, αλλά δεν είναι εφικτό στο πρώτο τρίμηνο να ασχολούμαστε με το παρελθόν….Άλλωστε, για όλες τις δαπάνες θα έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία στις 31.12.2011 και τότε θα βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα».

Στη ερώτηση τι εννοείτε όταν λέτε ότι βρήκατε διαλυμένο διοικητικό μηχανισμό, ο Μιλτιάδης Καρπέτας απάντησε με αριθμούς: «Έχουμε οργανισμό 260 θέσεων και έχουμε μόνο 120 μόνιμους υπαλλήλους, εκ των οποίων μόνο οι 30 είναι στη διοίκηση. Από το σύνολο μόνο 14 είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 12 τεχνολογικής. Ακόμα, επέστρεψαν 128 με ασφαλιστικά μέτρα, δηλαδή μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. Πως μπορούμε έτσι να οργανώσουμε μηχανισμό;»

Απαντώντας για το περιβόητο ΦΕΚ για τους συμβασιούχους, υπογράμμισε ότι παρότι η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι απολύτως αρνητική, ο ίδιος αναζητά λύση ως νομικός. «Ζητήσαμε από τους 4 συνηγόρους των συμβασιούχων τη θέση τους, μετά από τις ενστάσεις που είχαν για το κείμενο του ΦΕΚ. Δυστυχώς δε συμφώνησαν μεταξύ τους. Εμείς θέλαμε μια συμφωνία που να τους καλύπτει όλους, να μην αφήνει κενά. Δεν είναι αρνητική η παραμονή τους στο Δήμο, ειδικά τώρα με την αναλογία 5 προς 1 για τις προσλήψεις».

«Υπάρχουν εποικοδομητικά στοιχεία στη στάση της αντιπολίτευσης. Παράδειγμα το θέμα με την παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου και είναι ετοιμόρροπη. Στο δημοτικό συμβούλιο είπαμε ότι εμείς δε μπορούμε να διαθέσουμε τα χρήματα για μελέτη (πάνω από 300.000 ευρώ) και το έργο. Κατανοώ τις ευαισθησίες όλων, αλλά η εποχή δεν επιτρέπει. Η αντιπολίτευση συμφώνησε με τη θέση μας, ο κ. Τζίτζιφας είπε ότι και αυτοί γι\\\’ αυτό το λόγο δεν το έκαναν. Αυτή είναι μια εποικοδομητική στάση.»

Σε ερώτηση για το γίνεται με τις υπερβάσεις στην καφετέρια στο κτήμα Δηλαβέρη ο Μιλτιάδης Καρπέτας είπε πως η τεχνική υπηρεσία τον ενημέρωσε- προφορικά- ότι υπάρχει υπέρβαση 52 τ.μ. Μόλις πάρει και γραπτά το πόρισμα θα γίνει ότι πρέπει για την προστασία του χώρου.

πηγή: ekfrasi