Προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους για τη διαπίστωση εφαρμογής της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και την αποτροπή του φαινομένου της νοθείας, εισαγωγής και διάθεσης προϊόντων στην αγορά ως ελληνικών, διενεργεί το ΣΔΟΕ.

Όπως επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο συνεργάζεται με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο προϊόντων που παρουσιάζουν, εκτός από οικονομικό και υγειονομικό ενδιαφέρον προς διαπίστωση παραβάσεων.

Σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων του Αγορανομικού Κώδικα και του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενημερώνονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχίσουν να αποτελούν για το ΣΔΟΕ, στόχο υψηλής προτεραιότητας, με σκοπό την προστασία των εγχώριων παραγωγών, των καταναλωτών και του υγιούς ανταγωνισμού.

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σε ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Α. Γεωργιάδη, Θ. Πλεύρη και Αστ. Ροντούλη, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαιναν ότι ποσότητες γεώμηλων που εισάγονται στην Ελλάδα προέρχονται από την Αίγυπτο, αγοράζονται από τους εμπόρους στο ένα δέκατο της τιμής από την ελληνική και στο τέλος καταλήγουν στον καταναλωτή ως ελληνικό προϊόν.