Η κυβέρνηση εξετάζει αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας ελαιολάδου για τη δανειοδότησή τους, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τη χρηματοδότηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μέσω άτοκων δανείων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, και το Ν. 2322/1995 για την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια και πιστώσεις επιχειρήσεων, «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παρέχεται εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μεταξύ άλλων, και σε ομάδες φυσικών προσώπων ή βιώσιμων ιδιωτικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης περιοχών στις οποίες το βιοτικό επίπεδο είναι συνήθως χαμηλό ή στις οποίες επικρατεί σοβαρή υποαπασχόληση, καθώς και για την προώθηση της ανάπτυξης ορισμένων κλάδων ή δραστηριοτήτων».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Πλακιώτακης, στην ερώτηση, υποστηρίζει ότι «η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση έχει πλήξει και τον τομέα της εμπορίας ελαιολάδου» και ότι «την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε με τη μείωση της παραγωγής από 30% έως 50% αναλόγως της περιοχής, εξαιτίας της προσβολής από δάκο».

Ο αγροτικός κόσμος του νησιού, αναφέρει ο κ Πλακιωτάκης ,στην προσπάθεια του να επιβιώσει προωθεί το ελαιόλαδο σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αφού οι συνεταιρισμοί που το τυποποιούν, αδυνατούν λόγω μειωμένης ρευστότητας να το απορροφήσουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ επικαλείται την περίπτωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας η οποία είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την τυποποίηση και την πώληση ελαιολάδου στο εξωτερικό. Ο κ. Πλακιωτάκης καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη χορήγηση άτοκων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως οι Ενώσεις ζητούν, δεσμευόμενες ότι θα επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα με την πώληση του προϊόντος.