Τη δέσμευση ότι ο ΟΕΚ στηρίζει και θα συνεργαστεί για την υλοποίηση της πρότασης του Δήμου Βόλου που αφορά στην αναζήτηση τριπλής χρηματοδότησης με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.», ανέλαβε η Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Γ. Κωτίδου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με την Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ροδ. Ζήση, τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Θ. Παπαδημόπουλο, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική παρέμβαση και από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλη.

Η πρόταση συζητήθηκε αναλυτικά και συμφωνήθηκε απ’ όλες τις πλευρές ότι αποτελεί τη μόνη λύση που δίνει ορατή προοπτική για την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης εργατικών κατοικιών στην έκταση της «Βαμβακουργίας», η οποία ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, η τριπλή χρηματοδότηση -από τον ΟΕΚ για την ανέγερση των κατοικιών, από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας) για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και από εθνικούς πόρους (Δημόσιες Επενδύσεις) για την κατεδάφιση του κτηρίου και την απομάκρυνση των μπάζων- αποτελεί τη μόνη οδό που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου και την αναβάθμιση της πολύπαθης περιοχής του πρώην εργοστασίου Βαμβακουργίας.

Η κ. Κωτίδου δήλωσε ότι ο ΟΕΚ στηρίζει συνολικά την πρόταση του Δήμου Βόλου και αναλαμβάνει να προωθήσει τον σχεδιασμό αξιοποίησης της έκτασης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης και των εργαζομένων – δικαιούχων του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής ο ΟΕΚ θα εντάξει στο πρόγραμμά του τη σταδιακή οικοδόμηση των κατοικιών, θα παραχωρήσει για χρήση στο Δήμο Βόλου τα οικοδομικά τετράγωνα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι, με στόχο να διερευνηθεί η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ και, τέλος, θα ασκήσει από την πλευρά του πιέσεις με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατεδάφιση του κτηρίου και την απομάκρυνση των μπάζων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διεκδίκησης στο πλαίσιο και των κυβερνητικών δεσμεύσεων για «αντισταθμιστικά» έργα στην περιοχή μας μετά από την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της πολύπαθης περιοχής του πρώην εργοστασίου Βαμβακουργίας», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚΒ Θ. Παπαδημόπουλος, έκανε λόγο για ένα έργο πνοής, το οποίο έχει ανάγκη η πόλη, αφού στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δώσει τη δυνατότητα εξασφάλισης εργατικής στέγης σε εργαζόμενους της περιοχής και θα ανακουφίσει τους κατοίκους μιας κατεξοχήν εργατικής συνοικίας από ένα χρόνιο πρόβλημα.

Όσον αφορά στο θέμα εξασφάλισης χρηματοδότησης για την κατεδάφιση του κτηρίου και την απομάκρυνση των μπάζων, συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμένη άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση, από τη Δημοτική Αρχή, τους βουλευτές του Νομού και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, τέλος, έγινε γνωστό ότι εκκρεμεί το θέμα υπογραφής Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της έκτασης, το οποίο έχει μεν εγκριθεί από το ΣΧΟΠ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης στελέχη της νομικής και της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΕΚ, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Γ. Γίδαρης και ο αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμματισμού κ. Στ. Νικηφόρου.

Πηγή: taxydromos.gr