Σάλο προκάλεσε η έκδοση ημερολογίου υπό την αιγίδα της Ε.Ε., στο οποίο περιλαμβάνονται αναφορές σε εορτές άλλων θρησκειών, εκτός των χριστιανικών. Χαρακτηριστικό της «γκάφας» στην οποία υπέπεσαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Γενιάς, υπεύθυνο για την έκδοση του ημερολογίου από το 1985 και που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., είναι πως δεν αναφέρονται ούτε τα Χριστούγεννα!

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και αρκετές εκκλησιαστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, έστειλαν επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και στον αρμόδιο επίτροπο John Dalli, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους και την απαίτησή τους για άμεση διευθέτηση του θέματος.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Γενιάς αναγνωρίζει το λάθος του, ζητώντας συγγνώμη, επιμένοντας πως τίποτε δεν έγινε εσκεμμένα. Στην ίδια ανακοίνωση εξηγείται από τους υπευθύνους πως το ημερολόγιο έχει σκοπό να είναι ένα πρακτικό εργαλείο για τους μαθητές, δίνοντάς τους πληροφορίες για τη λειτουργία της Ε.Ε. και προσφέροντάς τους, στο περιθώριο των σελίδων, τις ημερομηνίες σημαντικών γεγονότων και εορτών της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο σε απάντησή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε πως έχουν τυπωθεί ήδη συμπληρώματα, τα οποία θα αρχίζουν να αποστέλλονται στα γυμνάσια και λύκεια της Ε.Ε. που έχουν λάβει 3.000.000 αντίτυπα του ημερολογίου.

Ο κ. Μπαρόζο, επίσης, έστειλε επιστολή και προς την Εκκλησία της Ελλάδος, όπου εκφράζει «τη βαθιά του λύπη για τη δυσαρέσκεια που μπορεί να προκάλεσε στην Εκκλησία της Ελλάδος και στους Ευρωπαίους πολίτες η παράληψη αυτή» και καταλήγει: «Σας παρακαλώ να δεχθείτε τη διαβεβαίωσή μου ότι δεν υπήρξε ποτέ εξ μέρους της Επιτροπής οποιαδήποτε πρόθεση δυσμενούς μεταχείρισης της χριστιανικής θρησκείας με την έκδοση αυτή».