Για την έγκριση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή εξαγοράς ακινήτου του πρώην αμαξοστασίου ΗΛΠΑΠ γνωμοδότησε ομόφωνα την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η απαλλοτρίωση, ύψους 3.000.000 ευρώ και συνολικής έκτασης 4,5 στρεμμάτων στη συμβολή του πεζόδρομου της Ερμού με την οδό Παναγή Τσαλδάρη, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία Πλάτωνος.

Μερικούς μήνες πριν το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα, την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής και τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, έχει εγκριθεί η πρόταση δημιουργίας αρχαιολογικού περιπάτου, από το χώρο του Κεραμεικού μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μετατροπή της περιοχής, ιδιαίτερα το βράδυ, σε μια ασφαλή γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Παράλληλα, προτείνονται απαλλοτριώσεις στις ζώνες πρασίνου γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο.

Μέσα στο γενικότερο σχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Το ΚΑΣ έχει επιπλέον γνωμοδοτήσει ομόφωνα για την απαλλοτρίωση ακινήτου στην οδό Μυκάλης, όπου ανακαλύφθηκε νέο Δημόσιο Σήμα, δηλαδή νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών που θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι, το οποίο χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ.