Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε για μία ακόμα φορά την πρόταση – τελεσίγραφο για τους απεργούς πείνας της Υπατίας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρότασης αυτής, το υπουργείο επιτρέπει στους μετανάστες να μείνουν στη χώρα για ένα εξάμηνο, τους αφήνει το περιθώριο να πάνε και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για ανθρωπιστικούς λόγους και τέλος δίνει το δικαίωμα σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται στην Ελλάδα για 12 χρόνια να κάνουν αίτηση για νομιμοποίηση.

Αυτή, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, είναι η μόνη λύση και πέραν αυτήν της πρότασης υπάρχει μόνο αδιέξοδο.

Όπως επισημάνθηκε, η πρόταση με το τρίπτυχο των προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος, δεν είναι νέα, αλλά είχε συζητηθεί την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, και Υγείας, Άν. Λοβέρδου, με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας και μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Το λεπτό θέμα, που παραμένει, είναι κατά πόσον οι μετανάστες προτίθενται να δεχθούν μία πρόταση, που να μην περιλαμβάνει τη νομιμοποίησή τους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με πιθανή έκβαση την άμεση απέλασή τους