Η συνεκτίμηση του φύλου του ασφαλισμένου ως παράγοντα κινδύνου στις συμβάσεις ασφάλισης συνιστά διάκριση. Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι ο κανόνας των ίδιων ασφαλίστρων και ασφαλιστικών παροχών για τα δυο φύλα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 21 Δεκεμβρίου 2012.

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει κατ’ αρχήν ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Ε.Ε. σε όλες τις δράσεις της επιδιώκει να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να προαχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η οδηγία 2004/113/EΚ απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη η οποία παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να διατηρούν χωρίς χρονικό περιορισμό παρέκκλιση από τον κανόνα περί καθορισμού ασφαλίστρων και παροχών ανεξαρτήτως φύλου, το Δικαστήριο τονίζει ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επίτευξη του σκοπού της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και πρέπει να λογίζεται ως ανίσχυρη μετά παρέλευση επαρκούς μεταβατικής περιόδου.