Με διαδικασία εξώδικης επίλυσης διαφορών επιχειρείται να λυθεί το θέμα της αποζημίωσης 45 συμβασιούχων έργου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την αμοιβή τους για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως 2 Σεπτεμβρίου 2010.

Αυτό προκύπτει από έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο μετά από ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Μ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο υφυπουργός απέστειλε στη Βουλή και έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προς το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ζητείται η επίλυση του όλου ζητήματος προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν τη δεδουλευμένη αποζημίωσή τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βεβαιώνει για την ατομική σύμβαση ενός εκάστου συμβασιούχου, αναφορικά με την ολοκλήρωση του 100% του αναληφθέντος έργου και το σύνολο των σχετικών αποφάσεων της διοίκησης.

Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι που έμειναν απλήρωτοι απασχολήθηκαν στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Όπως σημειώνεται σε έγγραφο του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο λόγος μη πληρωμής των συμβασιούχων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, οφείλεται σε παράλειψη της προηγούμενης διοίκησης καθότι η απόφαση ανάθεσης έργου από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο δεν περιείχε τη σύμπραξη του υπουργού Οικονομικών, όπως επιβάλλει ο Νόμος περί δημοσίου Λογιστικού.

Ωστόσο, οι νέες διοικήσεις τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών, θεωρώντας ότι η υλοποίηση του έργου πιστοποιήθηκε, προχώρησαν στη διευθέτηση του ζητήματος με τη διαδικασία της εξώδικης επίλυσης διαφορών προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί για το σύνολο των δεδουλευμένων τους.