Ο πλοίαρχος εν αποστρατεία Σπυρίδων Παπαγεωργίου, γνωρίζει όσο λίγοι τις σκοτεινές γωνιές του ψηφιακού κόσμου. Για περισσότερα από 12 χρόνια ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ. Ήταν δηλαδή εκεί που η Ελλάδα μαχόταν καθημερινά, χωρίς κανείς από εμάς να το γνωρίζει.
Μιλώντας στο Newsbeast και τον δημοσιογράφο Γεώργιο Σαρρή, εξηγεί πώς γίνονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο και γιατί οι πολίτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο.
Αν και διαθέτει smartphone, το χρησιμοποιεί περιορισμένα και με αυστηρό έλεγχο: λίγες εφαρμογές, πάντα ενημερωμένο και αλλαγή συσκευής όταν λήγει η υποστήριξή της, όταν παύει δηλαδή να λαμβάνει updates. Προτιμά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου ο χρήστης έχει περισσότερο έλεγχο στην ασφάλειά του.
Μας εξηγεί ότι ακόμα και χωρίς παραβίαση, η συσκευή μας μπορεί να παρακολουθείται μέσω του διαφημιστικού ID ή της τεχνικής browser fingerprinting. «Ακόμα και η «ανώνυμη περιήγηση» δεν μας προστατεύει πραγματικά – απλώς δεν κρατά ιστορικό στη συσκευή. Για μεγαλύτερη ανωνυμία απαιτούνται εργαλεία όπως Tor ή VPN, που όμως δεν είναι εύκολα στη χρήση για όλους» δηλώνει.
Προσθέτει δε με νόημα, ότι «το Facebook και το Instagram ξέρουν περισσότερα για σένα από ό,τι η ίδια η μυστική υπηρεσία», σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι χρήστες αποκαλύπτουν μόνοι τους τεράστιο όγκο πληροφοριών. «Και αυτό, όπως προειδοποιεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «κλοπή ταυτότητας» — κάποιος να σε αντιγράψει πλήρως, να υιοθετήσει την εμφάνισή σου και να καταστρέψει τη ζωή σου».
Σε επίπεδο κρατών, ο κυβερνοπόλεμος είναι εξίσου δεδομένος. Μια επίθεση δεν γίνεται με την εκτόξευση ενός πυραύλου αλλά με το χακάρισμα κρίσιμων υποδομών του αντίπαλου κράτους. «Η Ουκρανία το έζησε. Πάντα ο πόλεμος ξεκινά πρώτα ψηφιακά», τονίζει.
Σε ερώτηση για το ποιον θα στόχευε αν ήταν «κακός χάκερ», απαντά με ειλικρίνεια: ενέργεια, νερό, μεταφορές – όλα αυτά πρέπει πάντα να είναι όσο πιο ασφαλή γίνεται. Το ανθρώπινο λάθος, παραμένει η πιο συχνή πύλη εισόδου. «Εκπαίδευση, έλεγχος πρόσβασης και σωστές διαδικασίες είναι βασικά όπλα άμυνας» εκτιμά.
Ολόκληρη τη συνέντευξη με τον πλοίαρχο ε.α. και πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ: