Σε ηλικία 71 ετών πέθανε η σπουδαία αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα, η οποία νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο.
Το cretalive.gr έγραψε ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Λιάνας Σταρίδα:
«Η πόλη μας αποχαιρετά με θλίψη την Λιάνα Σταρίδα.
Την αρχαιολόγο με το σημαντικό ανασκαφικό έργο, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο. Τη συγγραφέα με το πλούσιο συγγραφικό έργο ανάδειξης των μνημείων μας. Τη δραστήρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη γυναίκα.
Προσωπικά, αποχαιρετώ έναν άνθρωπο με τον οποίο με συνέδεε μακρόχρονη φιλία. Ένα δραστήριο μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, μια εξαιρετική συνεργάτιδα που συνέβαλε αποφασιστικά στην επανέκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στη δεκαετία του 1990.
Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου στην οικογένεια και τους αγαπημένους της».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

«Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αποχαιρετά με θλίψη την επί σειρά ετών συνάδελφο και φίλη αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα. Σε όλη την υπηρεσιακή της πορεία στη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπηρέτησε με αφοσίωση την επιστήμη της, συνδέοντας το όνομά της με σημαντικές ανασκαφές στην πόλη του Ηρακλείου και το Λιμένα Χερσονήσου. Οι έρευνές της συνέβαλαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση και προβολή της άγνωστης ως τότε αραβικής περιόδου του Χάνδακα. Το εκτεταμένο ανασκαφικό της έργο αποτελεί σημαντική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές αρχαιολόγων του τόπου μας. Με το συγγραφικό έργο της έκανε την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου γνωστή στο ευρύ κοινό. Παθιασμένη με τη δουλειά της, αγάπησε την Εφορεία και τους ανθρώπους της και παρέμεινε ενεργή μέχρι τέλους.
Καλό σου ταξίδι Λιάνα μας».
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών αποχαιρετά με θλίψη την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025. Η Λιάνα, συνεχίζοντας την παράδοση των ιστορικών στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπήρξε δραστήριο μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ. και πολύτιμη συνεργάτιδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Με σημαντικό ανασκαφικό έργο εντός και εκτός των τειχών, η Λιάνα Σταρίδα αγωνίστηκε με πάθος και ενεργητικότητα για την ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της πόλης του Ηρακλείου, στόχο τον οποίο υπηρέτησε και μέσω του συγγραφικού της έργου.
Η εθελοντική της συμβολή κατά τη δεκαετία του 1990 στη δημιουργία της μακέτας του Ενετικού Χάνδακα για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και της αίθουσας Α. Γ. Καλοκαιρινού που τη φιλοξενεί, καθώς και της αίθουσας Κεραμεικής, όπου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα δεκαεπτά αιώνων κεραμεικής στην Κρήτη, υπήρξε καθοριστική. Η συνεργασία της με την Ε.Κ.Ι.Μ. συνεχίστηκε με τη διάσωση, συντήρηση και έκθεση στο Ι.Μ.Κ. δύο πρωτοχριστιανικών ψηφιδωτών δαπέδων από τον Λιμένα Χερσονήσου –καρπός δικών της ανασκαφών– καθώς και με τη διοργάνωση διαλέξεων και ξεναγήσεων με θέμα τα ενετικά μνημεία της πόλης. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη στους οικείους της και αποφασίζει την έκδοση των καταλοίπων της από την Ε.Κ.Ι.Μ.».