Το μέλλον των κινητοποιήσεων τους θα αποφασίσουν σήμερα η συντονιστική επιτροπή εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα.

Ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας κάλεσε τους εργαζόμενους σε διάλογο στο πλαίσιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου και οι εργαζόμενοι απάντησαν θετικά, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους πρώτα στις διοικήσεις των αστικών συγκοινωνιών και στη συνέχεια στο υπουργείο Μεταφορών. Οι εργαζόμενοι πρόκειται να αποφασίσουν εάν θα προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση η οποία, από την πλευρά της, επιμένει στην απόφαση να μη ρίξει λάδι στη φωτιά και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου πριν καταφύγει σε ακραίες – όπως τις θεωρούν αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος, Δημήτρης Ρέππας – αποφάσεις, δηλαδή στην επίταξη των εργαζομένων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα, όμως, πετά το μπαλάκι στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για την εφαρμογή του νόμου, αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρυχθεί παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια και αυτό απλά σημαίνει αυτόφωρο ή και απολύσεις για τους απεργούς.

Είναι προφανές, πάντως, ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών και δεν ενεργούν από μόνες τους. Αλλά η επιλογή της κυβέρνησης επικοινωνιακά να φανεί ότι βγαίνει μπροστά και ζητεί να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου, δείχνει ότι δεν επιθυμεί ουσιαστικά να συγκρουστεί μετωπικά με τους εργαζομένους, καθώς υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά εκτός από αυτά των συγκοινωνιών και μόνο σε κακό μπορεί να βγει μια τέτοια εξέλιξη.