Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να αυξήσει την επιχορήγηση που λαμβάνουν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, ενώ ανακοίνωσε και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και μέλη της διοίκησης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων – ΔΗΠΕΘΕ, εν όψει της τροποποίησης και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασης τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο κ. Δήμας, απαντώντας σε αντίστοιχα αιτήματα των ΔΗΠΕΘΕ, αναφέρθηκε στα εξής:

-Σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αύξηση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ για το 2024, σε σχέση με το 2023.

-Αποδοχή του αιτήματος για πρόβλεψη στην προγραμματική σύμβαση να είναι απαραίτητη η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών από τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή αποφοίτων Δραματικής Σχολής αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ ή μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.

-Ο επικουρικός ρόλος του ΥΠΠΟ προς τα ΔΗΠΕΘΕ καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση για ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή σε καθένα από αυτά.

-Το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει υποστηρικτικά την πρόβλεψη τριετούς θητείας των καλλιτεχνικών διευθυντών, τη δυνατότητα για ανανέωσής της για μία φορά, καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων τους.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και τους φορείς του Πολιτισμού στην περιφέρεια. Επιδιώκουμε επίσης, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των θεατρικών οργανισμών με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς».