Το τζάκι σ’ ένα σπίτι προσθέτει ζεστασιά, ομορφιά και θαλπωρή, αλλά φυσικά χρειάζεται φροντίδα, τακτική συντήρηση και οπωσδήποτε υπεύθυνη «χρήση». Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να γίνει (κυριολεκτικά) εστία κινδύνων για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγουμε μερικά πολύ κοινά λάθη.

  • Είναι σημαντικό να επιθεωρείτε κάθε χρόνο και να καθαρίζετε (καλώντας επαγγελματία) το τζάκι σας πριν το ανάψετε για πρώτη φορά. Ένας επιμελής καθαρισμός, βασικές επισκευές (αν χρειάζονται) και ο καθαρισμός της καμινάδας θα εξασφαλίσουν ότι θα λειτουργεί σωστά, χωρίς να διοχετεύει καπνό στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Ένα τζάκι μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν γύρω του επικρατεί ακαταστασία. Αποφύγετε να τοποθετείτε έπιπλα, χαλιά ή κουβέρτες πολύ κοντά σε ένα τζάκι που καίει. Κρατήστε μακριά από την εστία καυσόξυλα ή οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να υπερθερμανθεί και να πιάσει φωτιά.
  • Μην αφήνετε τη στάχτη να συσσωρεύεται στο τζάκι: αφενός μπορεί να το φράξει, αφετέρου επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του χώρου. Απομακρύνετε τη στάχτη κάθε φορά που το τζάκι σβήνει και καθαρίζετε με σκληρή βούρτσα τα τοιχώματα του τζακιού από τυχόν υπολείμματα που έχουν «κολλήσει» εκεί.
  • Η τοποθέτηση μιας τηλεόρασης με επίπεδη οθόνη πάνω από το τζάκι είναι μια μάλλον κοινή διακοσμητική τάση, αλλά δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Η θερμότητα από το τζάκι μπορεί απλώς να καταστρέψει την τηλεόραση.
  • Οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα είναι απαραίτητοι σε κάθε σπίτι, αλλά ακόμη περισσότερο αν έχετε τζάκι. Αυτά τα gadget προειδοποιούν για προβλήματα εξαερισμού ή για την ύπαρξη τοξικών αερίων στον χώρο, όπως αυτά που μπορούν να προκληθούν από ένα τζάκι που έχει φραγμένη καμινάδα ή που δεν καίει καλά τα ξύλα.
  • Δεν καίμε στο τζάκι… ό,τι καίγεται παρά μόνο τα κατάλληλα ξύλα. Ο λόγος δεν είναι μόνο η σωστή απόδοση του τζακιού, αλλά και η αποφυγή επικίνδυνων προβλημάτων για την υγεία μας, καθώς και του κινδύνου πυρκαγιάς.
  • Η άμεση «επαφή» με τη φλόγα του τζακιού είναι ευχάριστη, αλλά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια είναι επιβεβλημένη η χρήση του κατάλληλου προστατευτικού. Ακόμα, τα προστατευτικά προφυλάσσουν τον χώρο από σπινθήρες και στάχτες.
  • Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τζάκι σημαίνει φωτιά. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, λαμβάνουμε μέτρα πυροπροστασίας, που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει… πυροσβεστήρας. Προσοχή: πρέπει να βρίσκεται στον χώρο, αλλά όχι πολύ κοντά στο τζάκι.