Έντονη αντιπαράθεση για ζητήματα επί της διαδικασίας καταγράφηκε με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής που αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο των πτυχών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, αίτημα που έχει κατατεθεί από το ΚΚΕ και συναινεί σε αυτό και η Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Μάντζου παίρνοντας αρχικά τον λόγο, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι λειτουργεί ως «σανίδα σωτηρίας» της κυβέρνησης καθώς «η Εξεταστική επιτροπή οδηγεί σε διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη» προσθέτοντας πως η υπόθεση θα διερευνηθεί πληρέστερα εάν η Βουλή υιοθετήσει την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και όχι Εξεταστική. Ζήτησε μάλιστα την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης προκειμένου η Ολομέλεια να συζητήσει σε επόμενο χρόνο όλες τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΝΔ για δικό της κομματικό όφελος πιάνεται από την σανίδα σωτηρίας που της προσφέρει το ΚΚΕ σπεύδοντας να υιοθετήσει το αίτημά του χωρίς να το διαβάσει. Η στάση της πλειοψηφίας είναι προσχηματική και αποσκοπεί στην απόρριψη της πρότασης για προανακριτική εξέταση που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ για το δικό της όφελος προκειμένου να μην υπάρξει έρευνα σε μια ώριμη δικογραφία του ευρωπαίου εισαγγελέα προτιμά να στηρίξει πρόταση για αναζήτηση πολιτικών ευθυνών και μας λέει ότι για την τραγωδία δεν φταίνε κυβερνητικές παραλήψεις αλλά ευθύνες της ΕΕ. Πρόκειται για καταφανή μεθόδευση που προσβάλει όχι μόνο την μνήμη των θυμάτων αλλά και την συνολική συνείδηση ενός λαού. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αφήνει στο συρτάρι μια ώριμη δικογραφία . Καταθέσαμε επισήμως προανακριτική εις βάρος Καραμανλή και Σπίρτζη. Να συνεδριάσει η Βουλή επί όλων των αιτήσεων. Η βιασύνη σημαίνει συγκάλυψη».

Αντιδρώντας ο κ. Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για fake news λέγοντας στον κ. Μάντζο: «Είστε αδιάβαστος και απαράδεκτος. Διαβάσατε την πρότασή του ΚΚΕ; Θα δείτε ότι μιλάμε για ποινικές ευθύνες. Εσείς ζητάτε σανίδα σωτηρίας, με διαδικαστικά κόλπα για να αποφύγετε την συζήτηση των δικών σας ευθυνών για την ασφάλεια σιδηροδρόμων. Είστε αδιάβαστος . Βάλαμε όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων. Σανίδα σωτηρίας εμείς; Ποιοι μιλάτε; Έχουμε φάει λωτούς πιστεύετε; Εσείς συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ. Εσείς δεν είστε απλά σανίδα σωτηρίας αλλά υπερωκεάνιο σωτηρίας» ενώ αντιδρώντας στις συνεχείς αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ είπε «γιατί φωνάζετε έτσι, σαν τα κοκόρια που τα πατάνε στον σβέρκο; Εμείς υλοποιούμε όσα είπε ο κόσμος. Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί θα γίνουμε των νεκρών η φωνή. Αφήστε λοιπόν τα κόλπα γιατί τα ονοματεπώνυμα θα βγουν όλα και είναι και τα δικά σας μέσα. Μην με κάνετε να ανοίξω το στόμα μου. Θα τα πούμε όλα στην εξεταστική».