«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Δομή της Μαλακάσας καθώς ακύρωσε ως αντισυνταγματικό το διαγωνισμό για τη χωροθέτηση της κατασκευής της στο στρατόπεδο Γερακίνη του Δήμου Ωρωπού.

Συγκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση της (1532/2023) ακύρωσε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις μεταξύ των οποίων και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, ενώ εν προκειμένω δεν προέκυπτε ότι η διοίκηση προέβη σε έρευνα περί την ύπαρξη άλλων κατάλληλων εκτάσεων, που δεν απολαύουν της προστασίας του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Επιπλέον, στην επίμαχη απόφαση σημειώνεται ότι «παρά τα κριθέντα με προηγούμενη αναβλητική απόφαση [1287/2022] του Συμβουλίου της Επικρατείας, «δεν γνωμοδότησε η αρμόδια Δασική Αρχή πριν από την υπαγωγή του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις»».