«Απόψε μας κλέψαν τη Μανιώ τρεις τούρκοι Αρβανιτάδες» λέει το τραγούδι με το οποίο ξεκινά στη Γαλάτιστα, την ημέρα των Φώτων, η αναβίωση του εθίμου της καμήλας, που έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και περιγράφει μια ιστορία αγάπης.

Ο αγαπημένος της όμορφης Μανιώς είναι αποφασισμένος να την πάρει πίσω. Έτσι σκαρφίζεται την ιδέα να φτιάξει ένα ομοίωμα καμήλας, στο οποίο μπαίνει ο ίδιος και οι φίλοι του. Η καμήλα και το «περιεχόμενό» της φτάνουν στον τούρκικο μαχαλά και οι νέοι από τη Γαλάτιστα κερνούν κρασί και ρακί τους φρουρούς που κρατούν τη Μανιώ. Οι φρουροί μεθούν κι αφήνουν αφύλακτο το σπίτι, όπου βρίσκεται η νεαρή κοπέλα. Οι Γαλατσάνοι ελευθερώνουν τη Μανιώ, την κρύβουν στην καμήλα και τη φέρνουν πίσω. Κανονίζουν, μάλιστα, να γίνει γρήγορα ο γάμος του ζευγαριού κι έτσι την επομένη, του Αη Γιάννη, νταούλια και ζουρνάδες βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν όλοι τα ευχάριστα.

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ανήμερα των Φώτων οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Γαλάτιστας θα προσφέρουν όπως πάντα πίτες και παραδοσιακά εδέσματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες, ενώ την ίδια ώρα, στις ψησταριές που θα στήσουν οι Σύλλογοι, θα ψήνονται λουκάνικα και παϊδάκια.