Υλικά

  • Για 4-6 άτομα
  • 2 κιλά φράουλες
  • νερό να τις σκεπάσει
  • ζάχαρη όσο η ποσότητα του υγρού που προκύπτει
  • 2 ξυλαράκια κανέλα ή 5 φύλλα δυόσμου

sidagi.gr


Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα τρυπητό, πλένουμε καλά τις φράουλες κι αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα περνάμε τις φράουλες στραγγισμένες και τις σκεπάζουμε με καινούργιο νερό. Προσθέτουμε και την κανέλα ή το δυόσμο και βράζουμε αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι φράουλες. Αφαιρούμε τα ξυλαράκια κανέλας ή το δυόσμο και το υγρό που έχει μείνει το κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε το χυμό μας! Περνάμε τις φράουλες χωρίς το χυμό στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται. Κρατάμε τον πολτό για να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα!
Για το επόμενο βήμα χρειαζόμαστε είτε ένα σουρωτήρι με πολύ παχύ πλέγμα (με πολύ μικρές τρυπούλες) είτε ένα λεπτό ύφασμα (όχι τουλπάνι) όπως μια παλιά μαξιλαροθήκη. Κι αυτό, για να περάσει όσο γίνεται πιο άνετα το υγρό και να μείνουν τα σπόρια και ο πολτός.

Χρησιμοποιούμε το σουρωτήρι ή τοποθετούμε το ύφασμα μέσα σε κανονικό σουρωτήρι και χύνουμε το υγρό που έμεινε από το βράσιμο (πριν την πολτοποίηση) και που έχουμε φυλάξει. Βοηθάμε με ένα κουτάλι ώστε να περάσει λίγο πιο γρήγορα το υγρό μέσα από το πλέγμα ή το ύφασμα. Χρειάζεται υπομονή αλλά αξίζει! Το περνάμε χωρίς ίχνος από πολτό ή σπόρια σε ένα μεγάλο μπολ.
Και μετά αρχίζουμε το μέτρημα: Με ένα ποτήρι παίρνουμε το χυμό της φράουλα από το μπολ και μετρώντας πόσα ποτήρια συνολικά βγαίνουν τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα. Όσα ποτήρια υγρού μετρήσαμε, τόση ζάχαρη (ποτήρια) προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας! Βράζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να δένει ο χυμός. Όταν είμαστε έτοιμοι, αποστειρώνουμε μπουκάλια και περνάμε μέσα το συμπυκνωμένο χυμό μας. Εάν θέλουμε μπορούμε να συμπληρώσουμε σε κάθε ένα μπουκάλι από 1 ξυλαράκι κανέλας για το άρωμα ή 1-2 φύλλα δυόσμου. Απλώς θα είναι πιο έντονη η γεύση και το άρωμα.
Συντηρούμε στο ψυγείο, για να είναι και πιο δροσερός. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αραιώνουμε με όσο νερό χρειάζεται η γεύση μας.