Υλικά

  • Για 4-6 άτομα
  • Για την σοκολατένια μπάρα
  • 75 γραμμάρια νηφάδες βρώμης 3/4 της κούπας
  • 150 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 75 γραμμάρια γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο
  • Για το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
  • 240 γραμμάρια νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκού ξινό
  • 240 γραμμάρια φλούδες πορτοκαλιού (5 πορτοκάλια χοντρόφλουδα)
  • νερό για το βρασμό
  • 480 γραμμάρια ζάχαρη

sidagi.gr


Εκτέλεση
Για την σοκολατένια μπάρα:

Λιώνουμε τη σοκολάτα (σε μπεν μαρί) και την ανακατεύουμε με τη βρώμη και το ψιλοκομμένο πορτοκάλι.
Τοποθετούμε το μίγμα ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόχαρτο και το στρώνουμε με τον πλάστη, δίνοντας του τετράγωνο σχήμα πάχους ενός δάχτυλου.

Αφαιρούμε το επάνω λαδόχαρτο και κόβουμε με μαχαίρι σε μακρόστενα κομμάτια, όσο είναι ακόμη μαλακό το μίγμα.
Χωρίζουμε τα κομμάτια αφού τα αφήσουμε λίγη ώρα να κρυώσουν.

Για το γλυκό του κουταλιού:
Στο τρίφτη με τη λεπτή επιφάνεια τρίβουμε ελαφρά τα πορτοκάλια σε όλη τους την επιφάνεια. Τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε ελαφρά με μια πετσέτα.
Κόβουμε ένα μικρό στρογγυλό κομμάτι από τις δύο άκρες του φρούτου.

Στη συνέχεια, κόβουμε την φλούδα κατά μήκος σε χοντρά κομμάτια και την αφαιρούμε από την ψίχα του φρούτου. Κόβουμε κάθε κομμάτι φλούδας σε λωρίδες 0,5 εκατοστών.
Βράζουμε τις φλούδες για να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό ως εξής (ο χρόνος βρασμού υπολογίζεται από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει.

Βράζουμε τις φλούδες για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες δύο φορές βράζοντας για 3 λεπτά αντίστοιχα.
Αραδιάζουμε τις φλούδες σε μια πετσέτα για 2-3 ώρες να στεγνώσουν.

Σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους ρίχνουμε 400 γραμμάρια νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη, το ξινό και τις φλούδες.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε ψηλή θερμοκρασία και βράζουμε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.

Διακόπτουμε την θερμοκρασία και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο.