Όσο νόστιμα και χορταστικά κι αν είναι, τα κεφτεδάκια δεν είναι ακριβώς το πιο ελαφρύ φαγητό. Και αν θέλετε να φτιάξετε μια εκδοχή τους με λίγες θερμίδες, οι περισσότερες συνταγές σας αφήνουν ελάχιστες επιλογές από το να αντικαταστήσετε απλώς το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας με κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Κεφτεδάκια

Αυτό, δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο ελαφριά μεν, αλλά και πιο στεγνά κεφτεδάκια, σημειώνει το The Kitchn. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσεις την ακεραιότητα ενός κεφτέ όχι αντικαθιστώντας το κρέας, αλλά ανταλλάσσοντας τη φρυγανιά με βρώμη. Σύμφωνα με το Good Housekeeping, η βρώμη λειτουργεί καλά στα κεφτεδάκια επειδή είναι παρόμοια στην υφή με την τριμμένη φρυγανιά, καθιστώντας την το τέλειο μέσο για το δέσιμο του κρέατος, των αυγών και των καρυκευμάτων. Και επειδή η βρώμη έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και θερμίδες, αλλά υψηλότερη σε φυτικές ίνες, η χρήση της στις συνταγές σας για κεφτεδάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα κάνετε πιο υγιεινά, εξηγεί το tastingtable.com.

Κιμάς για εφτεδάκια

Χρησιμοποιήσετε βρώμη εάν τα κεφτεδάκια σας είναι στεγνά

Κάθε φορά, λοιπόν, που χρησιμοποιείτε κιμά γαλοπούλας ή άπαχο μοσχαρίσιο κρέας σε μια υγιεινή συνταγή, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι έλλειψη υγρασίας. Για τα κεφτεδάκια, αυτό μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την προσθήκη βρώμης.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, το tastingtable.com, η βρώμη έχει φυσική προδιάθεση να απορροφά υγρά. Με τον ίδιο τρόπο που το πλιγούρι βρώμης το πρωί διαστέλλεται και απορροφά το ζεστό νερό που ρίχνετε πάνω του, η βρώμη που προσθέτετε στα κεφτεδάκια θα απορροφήσει όλα τα υγρά συστατικά διατηρώντας, επίσης, ό,τι καρύκευμα αποφασίσετε να προσθέσετε. Και επειδή η βρώμη απορροφά φυσικά την υγρασία, δημιουργεί, επίσης, πιο μαλακά και αφράτα κεφτεδάκια.

Βρώμη

Φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης, σύμφωνα με το Good Housekeeping, ότι τα κεφτεδάκια με κρούστα εξωτερικά δεν μπορούν να αποτελούν ποτέ πραγματικότητα όταν έχετε προσθέσει βρώμη, καθώς η φρυγανιά αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ωστόσο, για μια πιο υγιεινή αλλά και ζουμερή εκδοχή στα κεφτεδάκια σας, η βρώμη είναι το μυστικό συστατικό που τόσο καιρό αναζητούσατε.