Αν μελετήσετε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών για τα μπισκότα με τσιπς σοκολάτας, γνωστά και ως cookies, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ένα συστατικό ιδιαίτερα που εμφανίζεται αρκετά συχνά, είτε χρησιμοποιείται σε λεπτά, τραγανά μπισκότα είτε σε μαλακά μπισκότα: το μηλόξυδο. Γιατί λοιπόν ένα συστατικό που συνήθως θεωρείται αλμυρό να περιλαμβάνεται σε ένα επιδόρπιο;

Το μυστικό συστατικό που θα απογειώσει τη ζύμη για τα μπισκότα σας

Ζύμη για μπισκότα

Όταν η Lillian Stone ανέλαβε μια αποστολή να δημιουργήσει το πιο τέλειο μπισκότο με τσιπς σοκολάτας όλων των εποχών για το The Takeout, η συγγραφέας κατέληξε να ψήσει περισσότερα από 400 μπισκότα πριν καταλήξει σε μια συνταγή ζύμης που θεωρούσε «σχεδόν σίγουρα αλάνθαστη». Ένα αρκετά απλό μείγμα αλευριού, βουτύρου, κακάο και κρυσταλλικών σακχάρων, εκχυλίσματος βανίλιας και δύο ειδών σοκολάτας, η ζύμη περιείχε, επίσης, ένα συστατικό που, σε μεταγενέστερο άρθρο, η Stone αποκάλυψε ότι προκάλεσε κάποια σύγχυση σε άλλους αρτοποιούς: το μηλόξυδο. Γιατί, ορισμένοι αναγνώστες της ρώτησαν, θα προσθέτατε ένα τόσο δυνατό, όξινο συστατικό σε ένα επιδόρπιο;

Μηλόξυδο

Όπως εξήγησε η Stone, λοιπόν, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το ξύδι αντιδρά στη μαγειρική σόδα, η οποία βρίσκεται, επίσης, συχνά στα ψημένα προϊόντα: δηλαδή, τα δύο μαζί παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δίνει στα μπισκότα και σε άλλα αρτοσκευάσματα λίγη ώθηση. Το μηλόξυδο (και άλλες ποικιλίες ξυδιού, που παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Baking Bites) είναι ένα ιδιαίτερα κοινό χαρακτηριστικό της ζύμης για μπισκότα vegan, η οποία δεν μπορεί να βασίζεται σε χτυπημένα αυγά για να παρέχει αερισμό.

Ποιες άλλες ζύμες βοηθά το μηλόξυδο να γίνουν πιο αφράτες

Μπισκότα

Ωστόσο, η ζύμη για τα μπισκότα δεν είναι η μόνη στην οποία το μηλόξυδο κάνει τα «θαύματά» του, καθώς μπορεί, επίσης, να κάνει πιο αφράτη τη ζύμη για τις τηγανίτες σας, καθώς και το κέικ σοκολάτας και βανίλιας μεταξύ άλλων. Έτσι, την επόμενη φορά που θα λαχταράτε να ψήσετε κάποια λιχουδιά, βεβαιωθείτε ότι έχετε και λίγο ξύδι στη διάθεσή σας.