Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ½ κούπα σταφύλια κόκκινα κομμένα στη μέση
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 180 ml χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 ¼ κ.γ. μαγιά
  • 250 γρ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Αρχικά, ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 8 λεπτά.
Βήμα 3
Λαδώνετε καλά ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Ρίχνετε επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω.
Βήμα 4
Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και αφήνετε σε δροσερό μέρος για 1½ -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Βήμα 5
Ρίχνετε αλεύρι στον πάγκο, ακουμπάτε πάνω την ζύμη και τη χωρίζετε σε 2 μπάλες.
Βήμα 6
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί, βάζετε μέσα τις 2 μπάλες, λαδώνετε με ένα πινέλο το πάνω μέρος τους και αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Βήμα 7
Μετά από 20 λεπτά λαδώνετε τα χέρια σας και ανοίγετε τις ζύμες σε διάμετρο 20 εκ. Σκεπάζετε και πάλι και αφήνετε για ακόμα 1 ½ ώρα.
Βήμα 8
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
Βήμα 9
Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το πάνω μέρος της ζύμης και σκορπίζετε από πάνω τα σταφύλια και το δεντρολίβανο πιέζοντάς τα ελαφρά στη ζύμη.
Βήμα 10
Συνεχίζετε το πασπάλισμα με το χοντρό αλάτι και την καστανή ζάχαρη.
Βήμα 11
Ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι η φοκάτσια να αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.