«Δεν φτάνουν και αυτά». Η φράση αυτή, την οποία επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο υπουργός οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της περασμένης Πέμπτης, όπου ανακοίνωσε μέρος των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος και την έκταση του εισπρακτικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Πρόκειται, κατά κοινή παραδοχή, για το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων, το οποίο έχει ποτέ ανακοινωθεί και πλήττει -για ακόμα μια φορά- το σύνολο των συνεπών φορολογουμένων, προς όφελος αυτών, που κατ’ επάγγελμα δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Οι επαγγελματίες φοροφυγάδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν κατά τι παραπάνω, λόγω των αυστηρότερων τεκμηρίων, τα οποία όμως θα κάνουν και πολλούς από τους υπόλοιπους να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη:
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, επιτηδευματίες και κάθε κατηγορία φορολογούμενου βλέπουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται στα μισά της χρονιάς, αφού αναγκάζονται να βρουν ακόμα περισσότερα χρήματα για να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία.

Ετήσιες εισφορές, μείωση του αφορολόγητου στο εισόδημα και στην κατοικία, έκτακτες εισφορές, διπλασιασμός συντελεστών για το φόρο ακίνητης περιουσίας, αυξήσεις στο φόρο, άρα και στην τιμή, του πετρελαίου θέρμανσης, αυξήσεις στο Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες εστίασης, αναψυκτικά κλπ., κατακόρυφη αύξηση των τεκμηρίων, είναι μερικά από τα μέτρα, που φέρνει το μεσοπρόθεσμο. Θα είναι τα τελευταία;

Τίποτα δεν αποκλείεται. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος στη Βουλή, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, αν δεν αποδώσουν όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Ποια είναι τα μέτρα αυτά;
Πόσα χρήματα θα κληθούμε να καταβάλουμε;
Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο;

Αποτελούν πράγματι λύση για την κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας ή θα προσθέσουν επιπλέον βάρη στα νοικοκυριά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Δείτε εδώ το φάκελο του newsbeast.gr για τα νέα οικονομικά μέτρα…