Έξτρα μπλόκο στη φοροδιαφυγή επιχειρούν να βάλουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ «κλειδώνοντας» σε πρώτη φάση τις δηλώσεις του ΦΠΑ και σε επόμενο στάδιo τις δηλώσεις για εισοδήματα και ακίνητα.

Το πρώτο βήμα έγινε με τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι κωδικοί για έσοδα και έξοδα είναι προσυμπληρωμένοι από την εφορία με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα myDATA. Το επόμενο βήμα γίνεται την άνοιξη με την αυτόματη δήλωση φόρου εισοδήματος για ένα εκατομμύριο φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ.

Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή 3.300.000 φορολογούμενων που έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες είναι κλειδωμένες με την ΑΑΔΕ να ξεκαθαρίζει ότι τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα . Για αρχή, θα υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων σε ποσοστό 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Ωστόσο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν το ποσοστό απόκλισης στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Υπολογισμός χρημάτων

Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στα MyData.

Για τις δηλώσεις ΦΠΑ, η απόφαση Θεοχάρη αποσαφηνίζει ότι η προσυμπλήρωση των πεδίων:

  1. Είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.
  2. Γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα.
  3. Διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Περαιτέρω, με σκοπό την αντιμετώπιση αντικειμενικών δυσχερειών συσχέτισης δεδομένων που μειώνουν τα έσοδα ή αυξάνουν τα έξοδα αντίστοιχα, προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης των δεδομένων, για τα οποία υπάρχει η αδυναμία αυτή, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.